Choose color scheme

Årets galleri

1. Konstnär: Barbro Bäckström
Titel:
Teknik:
Mått:
”Jag älskar livet, men avskyr verkligheten”. Så står det på utställningskatalogen från 2001. Barbro blev kanske mest känd för sina järnduksreliefer, föreställande fragment eller delar av den kvinnliga eller manliga kroppen. Hon helt enkelt fångade in tomheten med hjälp av sina järnnät. Motiven blev till lätta, nästan tyngdlösa immateriella kroppar. Tomheten fick volym. Det råder ofta tystnad och harmoni i Barbros sinnliga bilder. Nätskulpturen har i vårt fall omvandlats genom tryck direkt på glaset. Malmö Konstmuseum har genom donation en imponerande samling av Barbros verk. Ett unikt konstnärskap som fick ett för tidigt slut. Barbro avled 1990. Konstverket (fortfarande modernt) har köpts in genom Konsthallen i Hishult.
2. Konstnär: Rolf Hansson
Titel: Runt om trappa I, 2010-11
Teknik: serigrafi
Mått: 106x75
Rolf är målare och grafiker och verksam i en färgstarkt, något klassisk romantiskt bildtradition. Landskapet är synbart nordiskt och inte minst ser vi det i årets inköp. ”Runt om trappan” kom att bli något av en signatur för Rolf under 90-talet. Dunkers konsthall skrev så här:
En trappa är ett så vanligt inslag i den privata och offentliga arkitektur vi till vardags rör oss i att vi knappt lägger märke till den – förutsatt naturligtvis att vi rör oss utan besvär och trappan alltså inte utgör något hinder. Sedd med målarblick, som uttrycket löd en gång i tiden, blir trappan en utmaning av annat slag: dess jämna växling mellan vertikala och horisontella plan och dess perspektiviska egenskaper gör trappan till ett lika intressant som besvärligt objekt att avbilda, både vad gäller ljus- och linjespel.

Rolf fick Carnegie Art Award 1999. Han är omåttligt populär. Atelier Ingvar Landberg ligger också bakom detta konstverk som ingår i en mapp med tre blad.
3. Konstnär: Eva Bengtsson
Titel: Tekanna
Teknik: Keramik
Mått: höjd 18 cm
Eva Bengtsson bor och verkar i halländska Frillesås. Hon är utbildad på Konstindustriskolan i Göteborg och har ställt ut flitigt sedan 1983. Förutom ett 40-tal separatutställningar har hon medverkat i flera samlingsutställningar, både i Sverige och utomlands. Hon har också gjort massor av offentliga utsmyckningar på olika håll i Västsverige. Vi har haft med hennes krukor, fat och kannor i tidigare utlottningar.
Det senaste året har Eva varit engagerad i ett stort projekt. I det nyligen nyrenoverade Hallands Konstmuseum har Eva gjort de kakelplattor som täcker väggar och golv på museets nya toaletter. Totalt rör det sig om över 6000 handkavlade plattor, var och en med ett eget unikt uttryck inom olika teman. Organiska former i vit relief, målerier, mustiga glasyrer och mer strikta där upprepning av ord och bokstäver bildar grafiska mönster
4. Konstnär: Ulf Gripenholm
Titel: Badare
Teknik: Serigrafi
Mått: 106 x 75 cm
Ulf Gripenholm född i Stockholm 1943, är tecknare, målare och grafiker. Redan vid 10 års ålder började Ulf Gripenholm måla i olja och genomförde så småningom sina studier vid Konstfack Konsthögskola i Stockholm. Gripenholm är idag en av svensk konsts stora, moderna klassiker. Hans grafik presenterar bland annat poetiska naturbilder med en underton av mystik.

För många år sedan hade vi med denna bild i Grand Final. Vinnare valde klokt denna serigrafi – och slutade i vår förening! Vi gör nya försök. För några år sedan gjorde Ulf en serie bilder han kallade ”Återblickar”. Det blev tre bilder; ”Sista dansen”, ”Badare” och så denna - ”Stadsrum”. Som vanligt jobbade Ulf omsorgsfullt med produktionen, där varje grafiskt blad trycktes med ett 20-tal färger. För färgen är det viktigaste. Kalla och varma färger, komplementfärger (färger som förstärker varandra, t ex Gult - Violett, Orange - Blått och Rött - Grönt). Ulf målar på i sedvanlig långsam takt. Varje färg på sin plats. Atelier Ingvar Landberg hjälpte till med detta stora uppdrag i tryckeriet, i Aspudden.
5. Konstnär: Martin Wickström
Titel: Place de Bastille
Teknik: Cliceé-tryck
Mått: 47x46 cm
Martin är målare, grafiker och skulptör och en mycket eftertraktad bland samlare, gallerister och recensenter! Martin är nära sina objekt. Det blir personligt och starkt, ofta i realistiska, färgstarka detaljer. Han leker med folkhemsidyllen och bruksföremålen blir till skulpturer. Han är en driven målare (hans originalverk är för kostsamma för oss) och djärv i sin beskärning av bilderna/scenerierna. Martin har ställt ut i stora världen; bl a i New York, Sydney och Peking. Han gick på Konsthögskolan på 80-talet. Bra gjort av killen från Finspång som är en av de hetaste konstnärerna i sin generation. Fin visning hösten 2019 i Göteborg.
6. Konstnär: Håkan Elofsson
Titel: Bombay Boulevard
Teknik: Foto. Arkivbeständigt papper och pigmentbläck
Mått: 42x80 cm
Jag tror det var i sex omgångar Håkan åkte till Bombay, Indien. Hyrde alltid samma taxichaufför i en vecka. Åkte alltid runt i samma kvarter. Varje resa. Han tog tusentals bilder, lite i smyg för att inte oroa. Hösten 2013 visade han Bombay Boulevard på Fotografiska i Stockholm, senare också i Konsthallen i Hishult. Nu nedbantat till 59 bilder. De skrev:

När Håkan Elofsson fotograferar utgår han från miljön och ögonblicket och i det akuta nuläget slår han på sina sinnen. Kameran kan vara nyckeln till andras liv, samtidigt fungerar den som hans sköld och legitimerar hans närvaro. Elofsson fotograferar för mötena, världen som vi inte heller förstod den. Det är komplicerat, men det blir inte mindre spännande. Allt bottnar i att han är ohyggligt förtjust i människor och alla våra tillkortakommanden.

Först senare såg jag en detalj i alla Håkans Bombay Boulevard- bilder; alla kläder på barnen, och även vuxna, är både nytvättade och fint strukna! Det överraskade mig då jag hade uppfattningen att ”Indien är skitigt”.
7. Konstnär:John-Erik Göransson
Titel: Spegling no 10
Teknik: Akryl på duk, uppfordrad på pannå
Mått: 27x54 cm
Jag lovade att ni skulle få ytterligare ett verk av denne, tills helt nyligen, okända konstnär. För mig var John-Erik helt okänd tills för ett år sedan. Under 2018/19 visade Stockholms auktionsverk en rad målningar av honom. Samtliga till salu. Modigt av auktionsfirman att ta detta steg och John-Erik fick postumt möta en stor publik, med lyckat resultat. En konkretist som nästan aldrig visade sina verk för en publik.


John-Erik Göransson föddes i Sundsvall och växte upp på Alnön. Efter militärtjänstgöring gick flytten till Stockholm där han fick arbete på Laval. Familjen Göransson bosatte sig senare i Tumba på 1980-talet. Med en inredd ateljé i bostaden började John-Erik Göransson nu på allvar satsa på konsten.
Måleriet var hans stora intresse, men han utförde även skulpturer i olika material såsom trä, plast och papper. Han hade ständigt nya idéer och ville utveckla sina projekt och menade att man kunde "förändra former och färgkombinationer i det oändliga".
John-Erik Göransson hade framförallt konstnärerna Victor Vasarely och Olle Baertling som förebilder. Göransson ställde ut några enstaka gånger på gallerier i Stockholm och visade även verk på Botkyrka Konsthall år 2000. Han valde därefter att behålla alla sina målningar i sin ateljé. Från Stockholms Auktionsverk
8. Konstnär: Jan Håfström
Titel: Utan titel
Teknik: Multipel och collage
Mått: 76x55 cm
Jan Håfströms bildvärldar har sannerligen varierat mellan decennierna: Han är lika hemma bland det figurativa som det abstrakta. De senaste åren kommer många av oss kanske att tänka på Jans bilder av Fantomen och hans alias Mr Walker. Fantomen och hans alias Mr Walker kan läsas som ett kritisk ifrågasättande av dagens mansroll - ensam och tigande, eller som en nyttig men samtidigt avståndstagande medborgare. Fast hans tidigare verk är abstrakta där han ofta använder tyger, pinnar, färger, trä mm och slutresultatet blir något – annat. Vårt inköp är ett exempel på det. Popkonsten var också viktig för Jan.
I Håfströms konstnärskap finns det ofta en länk till hans egen barndom och kampen mellan det goda och det onda. Jan Håfström är en sublim uttolkare av de mänskligaste av känslor där jakten på en förlorad oskuld aldrig tycks ta slut.
Jan fick den finaste Kungliga medaljen 2013, Carnegie Art Award 2001 osv. Ledamot i Konstakademien sedan 1978.
9. Konstnär: Helmtrud Nyström
Titel: utan titel
Teknik: Blandteknik på pannå
Mått: 22x27 cm
Oj, Helmtrud har varit med länge. Jag köpte grafik av henne för över 30 år sedan. Helmtruds måleri skiljer sig rätt mycket från uttrycket i grafiken. Målningarna andas frusna stunder (minnen) i tiden. Det finns alltid en mystik i måleriet – vad har hänt? Vad hände innan? Efter?
Ofta är det vackert, tyst och en närmast övernaturlig stämning skapas i bilderna. Skogen, marken och människorna är den röda tråden. Det är ofta svårt att tyda innehållet i verken. – Jag vill ha dem dubbeltydiga, det ska inte gå att veta exakt vad som har hänt i dem, säger hon.
10. Konstnär: Martin Wickström
Titel: Renoir´s badrum
Teknik: Cliceé-tryck
Mått: 47x46 cm (bildformat)
Martin är flitig och hetare än någonsin. På Galleri Aveny i Göteborg visade han nya målningar strax innan 2019 slutade. Fotorealism är inne (Ola Billgren, Karin Broos med flera) och här finner vi även Martin. Det finns en saklighet i hans bilder. Detaljer är nogsamt skildrat. Det obetydliga flyttas fram i bilden och ändrar karaktär – det blir viktigt. I ett rum på galleriet visade Martin bilder associerade från Renoirs värld (han bodde i Cagnes-sur-Mer tidvis). De olika motiven har Martin hämtat från sina dagliga promenader i Renoirs fotspår, utanför Nice, med restauranger, busshållplatser och pojkhuvuden. Bilderna blir till realistiskt skildrade berättelser om Renoir. Ur en av utställningens viktigaste målningar gjorde Martin ett tryck. Vår bild.
11. Konstnär: Kerro Holmberg
Titel: Sjön
Teknik: akvarell på tryck
Mått:
I slutet av 2019 hade Kerro en, för henne, lite ovanlig utställning. Präglad av att länge ha bott vid sjöar visade Kerro målningar, från förr till nutid, på temat ”Sjön”. Passande nog var Farsta Gård var platsen för utställningen, alldeles i närheten av sjön Magelugnen, vid hennes och Jörgens hemvist. Farsta Gård har anor från slutet av 1400-talet. Historiebeskrivning är även en tydlig del av Kerros bildvärld då hon valt att i varierande sammanhang skildra livet som levdes i Ryssland på förra seklets början genom; Elena Guro, Nathalia Goncharova, Ljubov Popova, Kazimir och Una Malevitz med flera.