Choose color scheme

Årets galleri 2020

Rangordningstabell finns att ladda ned här.

1. Konstnär: Barbro Bäckström
Titel:
Teknik:
Mått:
”Jag älskar livet, men avskyr verkligheten”. Så står det på utställningskatalogen från 2001. Barbro blev kanske mest känd för sina järnduksreliefer, föreställande fragment eller delar av den kvinnliga eller manliga kroppen. Hon helt enkelt fångade in tomheten med hjälp av sina järnnät. Motiven blev till lätta, nästan tyngdlösa immateriella kroppar. Tomheten fick volym. Det råder ofta tystnad och harmoni i Barbros sinnliga bilder. Nätskulpturen har i vårt fall omvandlats genom tryck direkt på glaset. Malmö Konstmuseum har genom donation en imponerande samling av Barbros verk. Ett unikt konstnärskap som fick ett för tidigt slut. Barbro avled 1990. Konstverket (fortfarande modernt) har köpts in genom Konsthallen i Hishult.
2. Konstnär: Rolf Hansson
Titel: Runt om trappa I, 2010-11
Teknik: serigrafi
Mått: 106x75
Rolf är målare och grafiker och verksam i en färgstarkt, något klassisk romantiskt bildtradition. Landskapet är synbart nordiskt och inte minst ser vi det i årets inköp. ”Runt om trappan” kom att bli något av en signatur för Rolf under 90-talet. Dunkers konsthall skrev så här:
En trappa är ett så vanligt inslag i den privata och offentliga arkitektur vi till vardags rör oss i att vi knappt lägger märke till den – förutsatt naturligtvis att vi rör oss utan besvär och trappan alltså inte utgör något hinder. Sedd med målarblick, som uttrycket löd en gång i tiden, blir trappan en utmaning av annat slag: dess jämna växling mellan vertikala och horisontella plan och dess perspektiviska egenskaper gör trappan till ett lika intressant som besvärligt objekt att avbilda, både vad gäller ljus- och linjespel.

Rolf fick Carnegie Art Award 1999. Han är omåttligt populär. Atelier Ingvar Landberg ligger också bakom detta konstverk som ingår i en mapp med tre blad.
3. Konstnär: Eva Bengtsson
Titel: Tekanna
Teknik: Keramik
Mått: höjd 18 cm
Eva Bengtsson bor och verkar i halländska Frillesås. Hon är utbildad på Konstindustriskolan i Göteborg och har ställt ut flitigt sedan 1983. Förutom ett 40-tal separatutställningar har hon medverkat i flera samlingsutställningar, både i Sverige och utomlands. Hon har också gjort massor av offentliga utsmyckningar på olika håll i Västsverige. Vi har haft med hennes krukor, fat och kannor i tidigare utlottningar.
Det senaste året har Eva varit engagerad i ett stort projekt. I det nyligen nyrenoverade Hallands Konstmuseum har Eva gjort de kakelplattor som täcker väggar och golv på museets nya toaletter. Totalt rör det sig om över 6000 handkavlade plattor, var och en med ett eget unikt uttryck inom olika teman. Organiska former i vit relief, målerier, mustiga glasyrer och mer strikta där upprepning av ord och bokstäver bildar grafiska mönster
4. Konstnär: Ulf Gripenholm
Titel: Badare
Teknik: Serigrafi
Mått: 106 x 75 cm
Ulf Gripenholm född i Stockholm 1943, är tecknare, målare och grafiker. Redan vid 10 års ålder började Ulf Gripenholm måla i olja och genomförde så småningom sina studier vid Konstfack Konsthögskola i Stockholm. Gripenholm är idag en av svensk konsts stora, moderna klassiker. Hans grafik presenterar bland annat poetiska naturbilder med en underton av mystik.

För många år sedan hade vi med denna bild i Grand Final. Vinnare valde klokt denna serigrafi – och slutade i vår förening! Vi gör nya försök. För några år sedan gjorde Ulf en serie bilder han kallade ”Återblickar”. Det blev tre bilder; ”Sista dansen”, ”Badare” och så denna - ”Stadsrum”. Som vanligt jobbade Ulf omsorgsfullt med produktionen, där varje grafiskt blad trycktes med ett 20-tal färger. För färgen är det viktigaste. Kalla och varma färger, komplementfärger (färger som förstärker varandra, t ex Gult - Violett, Orange - Blått och Rött - Grönt). Ulf målar på i sedvanlig långsam takt. Varje färg på sin plats. Atelier Ingvar Landberg hjälpte till med detta stora uppdrag i tryckeriet, i Aspudden.
5. Konstnär: Martin Wickström
Titel: Place de Bastille
Teknik: Cliceé-tryck
Mått: 47x46 cm
Martin är målare, grafiker och skulptör och en mycket eftertraktad bland samlare, gallerister och recensenter! Martin är nära sina objekt. Det blir personligt och starkt, ofta i realistiska, färgstarka detaljer. Han leker med folkhemsidyllen och bruksföremålen blir till skulpturer. Han är en driven målare (hans originalverk är för kostsamma för oss) och djärv i sin beskärning av bilderna/scenerierna. Martin har ställt ut i stora världen; bl a i New York, Sydney och Peking. Han gick på Konsthögskolan på 80-talet. Bra gjort av killen från Finspång som är en av de hetaste konstnärerna i sin generation. Fin visning hösten 2019 i Göteborg.
6. Konstnär: Håkan Elofsson
Titel: Bombay Boulevard
Teknik: Foto. Arkivbeständigt papper och pigmentbläck
Mått: 42x80 cm
Jag tror det var i sex omgångar Håkan åkte till Bombay, Indien. Hyrde alltid samma taxichaufför i en vecka. Åkte alltid runt i samma kvarter. Varje resa. Han tog tusentals bilder, lite i smyg för att inte oroa. Hösten 2013 visade han Bombay Boulevard på Fotografiska i Stockholm, senare också i Konsthallen i Hishult. Nu nedbantat till 59 bilder. De skrev:

När Håkan Elofsson fotograferar utgår han från miljön och ögonblicket och i det akuta nuläget slår han på sina sinnen. Kameran kan vara nyckeln till andras liv, samtidigt fungerar den som hans sköld och legitimerar hans närvaro. Elofsson fotograferar för mötena, världen som vi inte heller förstod den. Det är komplicerat, men det blir inte mindre spännande. Allt bottnar i att han är ohyggligt förtjust i människor och alla våra tillkortakommanden.

Först senare såg jag en detalj i alla Håkans Bombay Boulevard- bilder; alla kläder på barnen, och även vuxna, är både nytvättade och fint strukna! Det överraskade mig då jag hade uppfattningen att ”Indien är skitigt”.
7. Konstnär:John-Erik Göransson
Titel: Spegling no 10
Teknik: Akryl på duk, uppfordrad på pannå
Mått: 27x54 cm
Jag lovade att ni skulle få ytterligare ett verk av denne, tills helt nyligen, okända konstnär. För mig var John-Erik helt okänd tills för ett år sedan. Under 2018/19 visade Stockholms auktionsverk en rad målningar av honom. Samtliga till salu. Modigt av auktionsfirman att ta detta steg och John-Erik fick postumt möta en stor publik, med lyckat resultat. En konkretist som nästan aldrig visade sina verk för en publik.


John-Erik Göransson föddes i Sundsvall och växte upp på Alnön. Efter militärtjänstgöring gick flytten till Stockholm där han fick arbete på Laval. Familjen Göransson bosatte sig senare i Tumba på 1980-talet. Med en inredd ateljé i bostaden började John-Erik Göransson nu på allvar satsa på konsten.
Måleriet var hans stora intresse, men han utförde även skulpturer i olika material såsom trä, plast och papper. Han hade ständigt nya idéer och ville utveckla sina projekt och menade att man kunde "förändra former och färgkombinationer i det oändliga".
John-Erik Göransson hade framförallt konstnärerna Victor Vasarely och Olle Baertling som förebilder. Göransson ställde ut några enstaka gånger på gallerier i Stockholm och visade även verk på Botkyrka Konsthall år 2000. Han valde därefter att behålla alla sina målningar i sin ateljé. Från Stockholms Auktionsverk
8. Konstnär: Jan Håfström
Titel: Utan titel
Teknik: Multipel och collage
Mått: 76x55 cm
Jan Håfströms bildvärldar har sannerligen varierat mellan decennierna: Han är lika hemma bland det figurativa som det abstrakta. De senaste åren kommer många av oss kanske att tänka på Jans bilder av Fantomen och hans alias Mr Walker. Fantomen och hans alias Mr Walker kan läsas som ett kritisk ifrågasättande av dagens mansroll - ensam och tigande, eller som en nyttig men samtidigt avståndstagande medborgare. Fast hans tidigare verk är abstrakta där han ofta använder tyger, pinnar, färger, trä mm och slutresultatet blir något – annat. Vårt inköp är ett exempel på det. Popkonsten var också viktig för Jan.
I Håfströms konstnärskap finns det ofta en länk till hans egen barndom och kampen mellan det goda och det onda. Jan Håfström är en sublim uttolkare av de mänskligaste av känslor där jakten på en förlorad oskuld aldrig tycks ta slut.
Jan fick den finaste Kungliga medaljen 2013, Carnegie Art Award 2001 osv. Ledamot i Konstakademien sedan 1978.
9. Konstnär: Helmtrud Nyström
Titel: ur serien ”Terra Nullius”
Teknik: olja på papper
Mått: 50x65 cm (inkl ram 76x88 cm)
Oj, Helmtrud har varit med länge. Jag köpte grafik av henne för över 30 år sedan. Helmtruds måleri skiljer sig rätt mycket från uttrycket i grafiken. Målningarna andas frusna stunder (minnen) i tiden. Det finns alltid en mystik i måleriet – vad har hänt? Vad kommer att hända sen?

Ofta är det vackert, tyst och en närmast övernaturlig stämning skapas i bilderna. Skogen, marken och människorna är den röda tråden. Det är ofta svårt att tyda innehållet i verken. – Jag vill ha dem dubbeltydiga, det ska inte gå att veta exakt vad som har hänt i dem, säger hon. Helmtrud tog emot oss i somras i sitt hem i Lund. Ett oförglömligt möte efter en ”vänskap” på distans i över 30 år. Se även nr 36.
10. Konstnär: Martin Wickström
Titel: Renoir´s badrum
Teknik: Cliceé-tryck
Mått: 47x46 cm (bildformat)
Martin är flitig och hetare än någonsin. På Galleri Aveny i Göteborg visade han nya målningar strax innan 2019 slutade. Fotorealism är inne (Ola Billgren, Karin Broos med flera) och här finner vi även Martin. Det finns en saklighet i hans bilder. Detaljer är nogsamt skildrat. Det obetydliga flyttas fram i bilden och ändrar karaktär – det blir viktigt. I ett rum på galleriet visade Martin bilder associerade från Renoirs värld (han bodde i Cagnes-sur-Mer tidvis). De olika motiven har Martin hämtat från sina dagliga promenader i Renoirs fotspår, utanför Nice, med restauranger, busshållplatser och pojkhuvuden. Bilderna blir till realistiskt skildrade berättelser om Renoir. Ur en av utställningens viktigaste målningar gjorde Martin ett tryck. Vår bild.
11. Konstnär: Kerro Holmberg
Titel: Sjön
Teknik: akvarell på tryck
Mått:
I slutet av 2019 hade Kerro en, för henne, lite ovanlig utställning. Präglad av att länge ha bott vid sjöar visade Kerro målningar, från förr till nutid, på temat ”Sjön”. Passande nog var Farsta Gård var platsen för utställningen, alldeles i närheten av sjön Magelugnen, vid hennes och Jörgens hemvist. Farsta Gård har anor från slutet av 1400-talet. Historiebeskrivning är även en tydlig del av Kerros bildvärld då hon valt att i varierande sammanhang skildra livet som levdes i Ryssland på förra seklets början genom; Elena Guro, Nathalia Goncharova, Ljubov Popova, Kazimir och Una Malevitz med flera.
12. Konstnär:Elin Källman
Titel: Utan titel
Teknik: Olja på duk
Mått: 2 st målningar på vardera 20x20 cm
Här återkommer vi nu med den målande Stockholms-tjejen (född i Vadstena) Elin Källman. Jag följer henne löpande, hälsar på i ateljén ibland och slår till på målningar lite då och då. Elin är frisk i tilltaget, färgstark med en särskild förmåga att skildra den mänskliga kroppen. Hon lämnade alltid kroki-övningarna på Konsthögskolan sist av alla. Det satte sina spår. Ofta dyker hennes alter ego ”Lola” upp i målningarna. Årets inköp är lite ovanlig för att vara Elin. En naturbild, väl sammansatt i formatet, färgerna sitter perfekt. Inköpt på ett sommargalleri i När på Gotland(!).
13. Konstnär: Ewa Rudling
Titel: Rebekka Leperse - Fontainebleau
Teknik: c-print, nr 1/30
Mått: : 45x30 cm (bildyta)
Det gick inte att motstå det här fotografiet av Ewa, med ett tydligt konstnärligt uttryck. Jag stötte på Ewa Rudling för första gången för säkert 25 år sedan. I en vacker bok porträtterade hon stora delar av den svenska konstnärseliten, äldre som unga. Ewa fick de medverkande konstnärerna att inta de mest spektakulära positioner för att få ett lyckat resultat.

Så här skrev Ewa själv om årets inköp:
- Denna sprudlande, läckra, punkiga actrice piggade upp Cannesfestivalen. Bilden var ett omslag till tidningen VOTRE BEAUTE. Rebekka låg i gräset. Klättrade upp i ett träd för rätt stuk. Hårda höstvindar. Klistrade fast eklöv med nagellack. Bilden publicerades i Photo Cinéma mfl.



Så härskrev DN här om året om Ewa:
Ewa Rudling har fotograferat ikoniska rockstjärnor och Europas jet-set, kulturpersonligheter och helt vanliga dödliga med intresserad och lyhörd blick….
…att lyssna till Ewa Rudling är som att bli matad med smakbitar av läckra desserter, den ena godare än den andra. Hon har varit ingift i Matisse-familjen, hon har bott på franska slott och billiga hotell, umgåtts med brittisk överklass, turnerat med Frank Zappa, rest runt världen och fotat för franska och amerikanska Vogue, förevigat Salvador Dalí, umgåtts med Olof Palme, bott på en ö i en fors i Hälsingland, är kompis med filmstjärnor och har hängt på favoritsyltan i Paris där det serveras fransk husmanskost och bedagade kvinnor sjunger Piaf.
14. Konstnär: Tommy Östmar
Titel: Robot
Teknik: olja på duk
Mått: 108x65 cm
Tommy var konstnären som behärskade alla tekniker inom det konstnärliga hantverket. Skulpturerna, gärna i brons, andades ofta ett klassiskt uttryck. I måleriet återkom han gärna till den kvinnliga modellen. Mannen blev ofta en mer fyrkantig ”robot”. Lite i Giacomettis anda med vingliga vandrare. Han var oerhört driven i den svåra akvarelltekniken. Men allt hade sitt ursprung i teckningen (han blev professor i teckning). I hans ateljé låg högar med skissblock, fulla med teckningar. Här kunde man ana den ack så viktiga – Linjen. I juni 2014 hade han en utställning på Bror Hjorts Hus i Uppsala. Så här skrev Unt då:


//…Roligast är emellertid de robotar som utgör en försvarlig del av Tommy Östmars sena produktion. Enkla fyrkantiga visioner av en robotik som för länge sedan blivit omodern, men som har behållit sin charm. En kvadrat med två streck för ögon och ett streck för mun. Det räcker. Östmar verkar ha identifierat en urform i den schematiska roboten, ett slags grottmålning för science fiction. I skulptural form, i synnerhet när de enkla träbitarna har gjutits i brons, blir roboten direkt oemotståndlig.
15. Konstnär: Linn Fernström
Titel: Kraft-flicka
Teknik: Akvarellerad torrnål
Mått: 64x50 cm (bild), 79x63 cm (blad)
Linn är en särdeles konstnär. Känd först av publiken kanske genom hennes självporträtt tillsammans med konstnären Dan Wolgers avhuggna huvud, år 2003. Annars varierar motiven mellan idylliska scenografier och mardrömmar. Djärva exotiska djur, allvarliga människor i samspel – allt presenterat vackert och fascinerande med inslag av hot och längtan med ett sting av obehag. Hon rör sig i gränslandet mellan dröm och verklighet och ofta är hon sin egen modell. Hennes förebilder är Rubens och Frida Kahlo! Men även Hans Wigert har påverkat hennes sätt att se på världen. Linns bildspråk, med hennes lekfulla färgsättning, är unik på den svenska konstscenen. I årets inköp har Linn utgått från en etsning som sedan akvarellerats. Unikt var ordet. En fin konstkatalog ingår i vinsten.
16. Konstnär: Nils Kölare
Titel: utan titel
Teknik: olja på pannå
Mått: 38x46 cm
Nisse målade i en konstruktiv geometrisk stil men kom tidvis att lösa upp formerna något. Färgerna är centrala. Utbildad på Konstfack och har ett otal utställningar bakom sig. Som många ”geometriker” kallade han sig gärna själv som ”landskapsmålare”. Man kan i hans bilder peka på aningar av landskap, verklighetens eller fantasins, som tränger fram i glipor, eller rentav löser upp de stränga geometriska fälten. Det finns ofta ett ”före” och ett ”bakom”. Kanske ser en geometriker landskapet som i årets inköp, när han tittar ut från sin veranda. Nils avled 2007. Han var mycket omtyckt både av sin publik och bland konstnärsvänner.
17. Konstnär: Björn Wessman
Titel: Utan titel
Teknik: Gouache
Mått: 52x73 cm
Om man känner Björn rätt kommer han snarare öka takten än sänka den- efter det intensiva utställningsåret 2019. Han tycker det är så kul att måla! Utställningen på Waldemarsudde blev en succé och Björn fick möta den stora publiken. Det har han så väl förtjänat.
Kanske är Björn mest känd för de franska landskapsbilderna. Här är en sådan. I målningarna på duk blir färgerna djupare, kraftfullare men vi som har varit i Provence (och Languedoc mest för Björns del) vet att det kan vara väldigt ljust. Det har Björn försökt skildra i den här målningen, tror jag.
18. Konstnär: Lennart Rodhe
Titel: Snö
Teknik: Blandteknik på papper
Mått: 55x38 cm
Det är nästa lite konstigt att vi endast vid ett fåtal tillfällen under 20 år har haft med verk av Lennart. Han anses av många som ”nestorn” inom svensk konst. Han studerade för Sven X:et Erixon på konsthögskolan i Stockholm och tillsammans med studiekamrater influerades han av konkretismen. Paris var inspirationskällan. Konstgruppen ”Ung konst” visade upp svensk konkretism år 1947 på det tongivande galleriet Färg och Form. Det som förenade konstgruppen var en strävan bort från tidigare generationers naturalistiska avbildning av människan och naturen. Man hävdade att de rent konkreta färgerna och formerna var en verklighet i sig.
Vi ser spår av detta i årets inköp.
19. Konstnär: Rune Jansson
Titel:Utan titel
Teknik: Olja på duk
Mått: 38x69 cm
Ja, Rune Jansson behöver väl i detta sammanhang ingen närmare presentation. Denne spontana, abstrakta och informella konstnär som kanske mest är känd för sina naturlyriska horisonter och vattenlinjer. Men det var inte så det började. På 60-talet var målningarna 2-delade. De målningar som fick epitetet ”Synrand” kom långt senare. På 90-talet kunde det se ut som årets inköp. År 2009 ställde Rune ut 20 st nya målningar i Rättviks konsthall. Då var han 90 år.


Olle Granath om Rune: -Det är långt ifrån allt som kändes nytt i början av sextitalet som bevarat sin fräschör, som fortfarande ger ifrån sig uttrycket att man står inför en fullständigt okorrumperad blick. Rune Janssons målningar gör det, de sprider den ljuva förvirring omkring sig som följer av att man tycks stå inför en värld som verkar helt ny.
20. Konstnär: Krister Follin
Titel: Utan titel
Teknik: Olja på duk
Mått: 45x38 cm
För mer än 25 år sedan köpte jag mitt första verk av Krister till en konstförening. Jag gillade hans ”sandmålningar”. Måleriet är vackert, egensinnigt och i en nästan meditativ, kalligrafisk tradition. Krister nådde en stor publik – han blev visad över hela Sveriges avlånga land. Ur hans stora postuma utställning år 2012 på Hylteberga Galleri fick Moderna Museet först välja verk ur samlingen. Vi har också nu fått välja. Krister var målare, grafiker, författare och illustratör.
21. Konstnär: Catherine Trägårdh
Titel: Landskap
Teknik: Olja på skiffer
Mått: 10x20 cm
Catherine har varit med länge, men är en ny bekantskap för konstföreningen. Många såg hennes (detta) verk för första gången på årets Vårsalong på Liljevalchs. Catherine föddes i Paris (där hon också ställt ut). Hon kom till Stockholm 1960. Det blev Konstfack, Idun Lovéns konstskola men hon betraktar sig som autodidakt. Hennes CV över gjorda utställningar är lång. Hon säger:

- På senare tid har jag upptäckt att måla på skiffer är underbart och spännande; svart bakgrund, då gäller det att få upp ljuset. Jag målar helst under vår, sommar och höst, jag sitter nämligen ute och njuter av naturen och försöker förmedla detta.
22. Konstnär: Harald Lyth
Titel: Meddelande
Teknik:serigrafi (9 st.)
Mått:18, 5 x 13,5 cm vardera
Lite stolt kan jag presentera en litterär och konstnärlig produktion från 1984. Konstnären Harald Lyth gjorde, i anslutning till ”Le mécanicien et autres contes” av författaren Jean Ferry, hela 9 st serigrafier som tänkvärda illustrationer till författarens tankar kring patafysiken. Jean Ferry ansågs tillhöra patafysikens traditioner dvs. vetenskapen om imaginära lösningar. I Haralds tankar översattes dessa tankar till 9 st. bilder, där vi ramat in; ”Rucklaren”, ”Språng” och ”Spel”. De resterande 6 st. bilderna är också dina tillsammans med Ferry underfundiga text: Meddelanden. Atelie Ingvar Landberg låg bakom tryckerikonsten. Bokbinderiet utförd av Leonard Gustafssons Bokbinderi AB.
23. Konstnär: Ilkka Pärni
Titel: Utan titel
Teknik: Tempera på duk
Mått: 40x45 cm
-Alla borde ha en Stav av Ilkka, brukar jag säga. Men man får inte glömma bort att Ilkka är konstnär. Inte en som gör bara ”stavar”. Ilkka är målare och grafiker. Han och hustru Kerstin bröt upp från storstaden och flyttade till Dalarna, här om året. Välkomnandet där blev varmt då de omedelbart inviterades till att göra två utställningar; Mora och Orsa. Strax innan Leksand-flytten åkte de båda på Ilkkas stipendium till Irland. Ilkka har förra säsongen också deltagit i en samlingsutställning i Sydney och Utrecht (Holland). Nästa år väntar utställning på skickligt skötta Rättviks konsthall.
24. Konstnär: Sven X:et Erixsson
Titel: Norderport, Visby
Teknik: Olja på papper, lagd på pannå
Mått: 47x55 cm
Den moderna konstföreningen måste ju erbjuda sina medlemmar lite konsthistoria! X:et behöver knappast någon djupare presentation och du vet kanske att han växte upp i Tumba, utanför Stockholm. X:et gick den långa vägen via Konstfack, utbildade sig till teckningslärare, kurser på Konstakademien mm men fick uppmärksamhet genom konstgruppen ”Nio unga” på Liljevalchs 1926. Genombrottet kom 1928 med utställningen på Svensk-Franska konstgalleriet. Han flyttade till Stockholm på 30-talet och de pittoreska och idylliska motiven från Tumba fick ge vika för bilder från huvudstaden. Vitalitet och obändig livsglädje genomsyrade allt han gjorde. Till utställningen på Liljevalchs 1961 skrev f d akademieledamoten Ulf Linde så här:

- Sven Erixsons konst är ett stort skred av lust. Han är en hejdlös målare, oregerlig - han använder allt, liknar alla och ingen, han är än lyrisk, än burlesk, än öm, än burdus. Det står en dunst av jord runt honom.



X:et var en stor inspirationskälla till efterföljande generationen konstnärer, t ex för Karin Mamma Andersson.
25. Konstnär: Bengt Landin
Titel: Frukostbricka
Teknik: Akvarell på papper
Mått: 76x52 cm
Liksom många andra konstnärer fastnade Bengt Landin i sina motiv för de vardagliga och enkla motiven. Det betydde ju inte att de var enkla att ”måla av”. Bengts måleri såg hustru Kerstin och jag redan i slutet av 70-talet och vi upptäckte då hans drivna teknik med akvarellen. Bengt hade dessutom en speciell känsla i färgerna samt målandet med ”vått-i-vått-tekniken”.


Han använder mycket färg och motiven är ofta mycket realistiska, naturalistiska och detaljerade. I andra verk syns motiven vara ibland på gränsen till det surrealistiska. Han har även utfört diplomen till Nobelpristagarna i kemi, fysik och ekonomi under flera år. Nu lite bortglömd men står sig väl i konkurrensen. Bengt utbildade sig både på Konstfack och Konsthögskolan och tillhörde IX-gruppen med von Schantz, PG Thelander m fl.
26. Konstnär: Håkan Elofsson
Titel: Bombay Boulevard
Teknik: Foto. Arkivbeständigt papper och pigmentbläck.
Mått: 42x80 cm
Jag tror det var i sex omgångar Håkan åkte till Bombay. Han hyrde alltid samma taxichaufför i en vecka. Åkte alltid runt i samma kvarter. Varje resa. Han tog tusentals bilder, lite i smyg för att inte oroa. Hösten 2013 visade han Bombay Boulevard på Fotografiska i Stockholm, senare också i Konsthallen i Hishult. Nu nedbantat till 59 bilder. De skrev:


När Håkan Elofsson fotograferar utgår han från miljön och ögonblicket och i det akuta nuläget slår han på sina sinnen. Kameran kan vara nyckeln till andras liv, samtidigt fungerar den som hans sköld och legitimerar hans närvaro. Elofsson fotograferar för mötena, världen som vi inte heller förstod den. Det är komplicerat, men det blir inte mindre spännande. Allt bottnar i att han är ohyggligt förtjust i människor och alla våra tillkortakommanden.
27. Konstnär: Sara-Vide Ericson
Titel: Conducturs
Teknik: Litografi
Mått: 100x69 cm (bildyta)
Utanför Bollnäs, Hälsingland bor Sara-Vide. Här finns det gott om plats och gott om mycket natur. Det märks att hon går upp totalt i det hon gör. I måleriet flödar det. Hon kallar det ”en transformativ akt” där inledningen sätter formen men sen tar måleriet över och motivet får ett fortsatt eget liv. I sin mormors gamla hus hittar hon motiven; klänningar, vävar, tunna textilier och mjukbyxan men även naturen inpå husknuten inspirerar. Färgsättningen både i måleriet och grafiken är skarp, mustig och elegant.
Hon har fått ordentligt skjuts på sin karriär de senaste åren. Hon medverkade med 7-8 st målningar på landskapsutställningen i höstas på Bonniers konsthall.
28. Konstnär: Leif Tjerned
Titel: Dansande par
Teknik: Akryl på duk
Mått: 100x70 cm
Lite faiblesse har jag för att visa er medlemmar att det finns konstnärer verksamma utanför den kända huvudgatan. Leif Tjerned är en sådan. Debut redan 1968 och har därefter haft ett stort antal utställningar bakom sig. Mest känd kanske Leif är för sina spraymålningar (och skulpturer) och vi som åker T-bana kan se hans utsmyckning på Gullmarsplans T-banestation. Moderna Museet köpte redan 1970 in hans målning ”Stureplan”, men den får man ju aldrig se eftersom MM har över 140 000 st. andra konstverk i sitt visningslager. I Leifs verk anar man stadens puls och bildspråket känns vitalt och modernt. Leif föddes i Malmö och har bl a bott i New York, Ibiza, Chicago och på söder i Stockholm. Senaste stora visning var på Edsviks konsthall 2016.
29. Konstnär: Johan Scott
Titel: ''No 20 III/IV
Teknik: olja på polyesterfilm
Mått: 62x60 cm
Johan presenteras ibland som finländsk konstnär, då han föddes i Mariehamn, Åland för dryga 60 år sedan. Han gick på Mejan (Kungl konsthögskolan) i slutet av 70-talet och har haft ett stort antal utställning bakom sig. Måleriet är kraftfullt och Johan utforskar gärna ytans möjligheter i kombination med ljusets reflektioner. Färgen driver han hårt och är central även om vi i vårt inköp ser en mer dämpad ton. De skarpa färgerna kom senare. En ovanligt naturalistisk målning är det också för att vara Johan. Han visas återkommande på Galleri Olsson, Stockholm. Professor på Stockholms konstnärliga högskola samt Preses på Konstakademien.
30. Konstnär: Nils Gunnar Zander
Titel: Vandraren
Teknik: Olja på duk
Mått:: 50x50 cm
Man kan undra om Nils Gunnar nu kommer att börja måla röda stugor och fiskebåtar från västkusten, när han och Monique flyttar till Sverige permanent, efter att i 31 år delat sin tid mellan Melbourne och Stockholm?
Det var i ateljén på Hotham Street själva skapandet ägt rum. Dukarna spänns upp i det enkla ateljérummet och minnesbilderna av de karga, vackra Ossie-landskapen och dess innevånare blir där till målningar. NG intog en av våra stora konstscener, Prins Eugens Waldemarsudde, sommaren 2015. Två somrar därefter, 2017, var det dags igen – VIDA på Öland stod på tur att visa de intorkade saltsjöarna och Vandraren med flera. År 2019 såg vi honom på nytt i en ståtlig satsning på Edsviks konsthall. Nya målningar, skulpturer och något äldre skulpturer i bly visades där, precis innan Edsvik konkursade. En konstbok ingår i vinsten.
31. Konstnär: Hans Wigert
Titel: Apberget
Teknik: Akvarellerad etsning
Mått: : 25x22 cm (bildformat)
En konstnär som kunde variera sig i sina uttryck, men nästan alltid blev igenkänd, var Hans Wigert. Det suggestiva, naturlyriska blev hans kännemärke genom ett kraftfullt måleri, ofta genom ganska grovt huggna figurer och djur. Betydligt finstämdare blev han i etsningarna. Han älskade svärtan och de tydliga linjerna i kompositionerna. I de akvarellerade etsningarna kombinerade han allt det fina. Jag vill påstå att han i den tekniken var – Mästaren.
Några röster:
”Han har gjutit nytt liv i traditionell svensk naturskildring. Han skiljer till och med ut sig från alla andra i dag, jag vill mena att han sällar sig till de stora, egensinniga föregångarna”, skrev Selin i Svenska Dagbladet.

”Han är en skicklig landskapsmålare, men snarare än att avbilda en given plats förmedlar han känslan av kylan som nyper i kinderna, vinden som viner runt öronen och de våta strumporna i stövlarna”, skrev konstkritikern Bo Maderstrand

”Hans Wigerts måleri för betraktaren så nära livets källa som det är möjligt att komma” (motivering när Hans fick Prins Eugenmedaljen för framstående konstnärlig gärning 2004)
32. Konstnär: Alva Sjöstedt
Titel: utan titel
Teknik: Olja på duk
Mått: 5x34 cm
Hemförlovad från konsthögskolan i Bergen pga Corona tog hon skissblocket och kritorna ut i klorofyllen och tecknade. Dessa dagboksanteckningar blev embryona till det som senare kom att bli målningar i ateljén.
Vi besökte Alva i somras, i hennes ateljé ute på den skånska slätten. Det konstnärliga resultatet, med de dånande abstrakta landskapen, var moget och välgjort utfört i riktiga kompositioner. I en målartradition, där många trängs, finner Alva sin väg framåt. – Det största löftet svensk konst har just nu, sa en initierad amerikansk museiman på besök. Vi följer henne.
33. Konstnär: C Göran Karlsson
Titel: Ängeln i rummet
Teknik: Tempera på pannå
Mått: 28x20x4,5
Det är inte det religiösa i första hand som gjort att CGöran använder Ängeln i sina bilder. Det är själva berättelserna om Madonnan, ängeln Gabriel med flera gestalter som har inspirerat och dessa har i CGörans geometriska bilder formats till egna berättelser. Ängeln har funnits med som ledsagare under hela hans konstnärliga resa men blev tydlig först på senare år. Eller som han skriver:
- ur det fortsatta arbetet har alla dessa ”Änglar” blivit till och jag har varit lycklig och harmonisk varje stund vi har varit tillsammans.

Senast hade CGöran en utställning i Uppsala med nya målningar och kommunen där shoppade loss. Vår målning är utförd med tempera på duk som uppfordrats på pannå (CGörans cigarraskar), så verket är ca 5 cm djup. Det känns som Ängeln omfamnar hela Universum
34. Konstnär:Anders Thorlin
Titel:Teaterbok
Teknik: Italiensk marmor
Mått: 17x 13x 8 (h, b, d)
Det finns många gallerier på Gotland. Jag vill påstå att det finns två bra. Men då får man inte glömma bort Anders Thorlin i Vänge, alldeles nära Romakloster. Hans ateljé är inrymd i ortens gamla skola. Man möts av en skulpturplan (skolgården) full med skulpturer i sten, en mindre skulpturpark slingrar sig på tomten och i Cykelgaraget (omgjord till utställningslokal) hittar du märkliga och fantastiska skulpturer. För ca 30 år sedan flyttade han till Gotland. Han är verksam som stenhuggare, kursledare i stenhuggeri och med offentliga utsmyckningar på meritlistan. Efter resor till bl a Italiens berömda marmorplatser tar han sig an stenen (marmor, diabas, kalksten mm) och gör skön konst av alltsammans. Och självklart är böcker ett motiv för Anders!
35. Konstnär: Rune Rydelius
Titel: Stående
Teknik: Acrystal
Mått: 43 cm
Rune är en skulptör med ett speciellt sinne. Han ser varje rörelse som en möjlighet att skulptera. Inget motiv är för banalt och lekfullheten finns ständigt med. Det gäller bara att hitta uttrycket. Det gör han bl a i årets inköp. En klassisk, stolt skulptur ”Stående” med alla de rätta proportionerna. Det var kanske därför Stockholm stad valde att ha den här skulpturen (fast större och i brons) att stoltsera mittemot f d Skatteskrapan på Götgatan.

Så här skriver f d Akademieledamoten Ulf Linde om Rune:

”En skulpturs form är när allt kommer omkring lika imaginär som en målnings. Den kan väcka en känsla av rörelse, trots att ingenting rör sig. De som menar att en skulptur är ett ting för känseln och smeker ytor medan de blundar, och njuter av det, måste finna Rune Rydelius obegriplig…..Det är som om allt slags bråte i ateljén organiserar sig en skulptur för honom när han är på det humöret. Han behöver bara ta upp något från golvet, vrida och vända på det, limma eller löda eller svetsa ihop det. Och plötsligt finns skulpturen där”.
36. Konstnär: Helmtrud Nyström
Titel: utan titel
Teknik: Blandteknik på pannå
Mått: 22x27 cm
Efter att ha kommit till vägs ände med sin grafiska produktion utnyttjade Helmtrud ett emottaget arbetsstipendium till att lära sig måla(!). Ja, hon kunde måla men ville bli bättre. Måleriet kom att skilja sig rätt mycket från uttrycket i grafiken. Lagrade bilder från uppväxten i Hannover (född 1939) och senare Osnabrück sitter kvar och bildar ett outsinligt förråd av minnen från människor och natur. År 1961 kom hon till Sverige i ett led i sin utbildning till trädgårdsarkitekt. Här träffade hon blivande maken Mats.
Skogen, marken och människorna är den röda tråden. Det är ofta svårt att tyda innehållet i verken. – Jag vill ha dem dubbeltydiga, det ska inte gå att veta exakt vad som har hänt i dem, säger hon. Se även verk nr 9.
37. Konstnär: Magnus Berg
Titel:
Teknik: olja på duk
Mått:
Så här skriver konstkritikern och f d museichefen Olle Granath om Magnus:
…Magnus Berg går den motsatta vägen, ljuset och skuggorna ligger som varpen i en väv och håller samman motiven, hårt och mjukt, vatten och sten, människa och natur förenas alla i en snabb och känslig penselskrift som tycks fixera en evighet i ögonblicket. När han talar om ”sommarens kropp” är det inte enbart den egna kroppens välbefinnande i värmen och baden utan det är helheten, den mänskliga kroppen förenad med hav, sand, ljus, värme, ett paradisiskt tillstånd som det, efter syndafallet, bara är möjligt att fånga en hastig glimt av när kroppen förlorar sin tyngd i det salta vattnet och naturen inte hotar utan omfamnar, när den återtar det den en gång stötte bort och då tvingade oss att ställa människa och kultur mot natur.
38. Konstnär: Martin Jönsson
Titel: Ljusstakar (2 st)
Teknik: Trä, metall
Mått: 17 cm (h) 8 cm (b)
Ni som har minnet i behåll – den här designade ljusstaken var med i en utlottning för många år sedan. Nu har jag fått tag på ett par av editören Hylteberga Galleri. Martin har studerat metallformgivning på Konstfack-University Collage of Arts, Crafts and Design i Stockholm och är också utbildad silversmed. Han är certifierad instruktör inom teknisk produktdesign och ansvarar nu för produktutveckling och produktdesign på ett företag i Berlin. Upplagan för ljusstaken är limiterad.
39. Konstnär:Evert Lundquist
Titel: utan titel
Teknik: torrnålsetsning
Mått: 25 x25 cm (bild), 46x50 cm (inkl ram)
Det var på 40-talet som Evert (alltid kallad Ludde) slog igenom. Tidigt inspirerad av impressionisterna och senare av expressionisterna (E Munch m fl) slog han sig ner i Saltsjö-Duvnäs och senare i Kanton, Drottningholm. Hans måleri karakteriserades främst av det pastosa pålägget på duken. Motiven var enkla; stenen, husöppningen, stegen, bordet osv. i omisskännlig stil. På 70- och 80-talen dominerade han. I torrnålen känner vi igen motiven men nu i svart/vitt. Ludde var omtyckt lärare på Konstakademien. I alla fall de som han fattade tycke för. Ludde hade stor retrospektiv utställning på Moderna museet i Stockholm 1974. Evert Lundquist sällskapet sprider hans konst vidare. Tack till konstnären Magnus Berg som förmedlat kontakten, vilket möjliggjort inköpet.
40. Konstnär: Mårten Glaumann
Titel: Diosmos
Teknik: Akvarell
Mått: 70x50 cm
Mårten är målare. Men allt har sitt ursprung i tecknandet och Mårten tar gärna med blocket ut i naturen och tecknar. Landskapet har varit en återkommande inspirationskälla. De grå klipporna, det svärtade vattnet, den mörka glipan som skuggar in i trädgården, det starka ljuset samt, på senare år, mörkret i alla sina dimensioner, finns i hans målningar. En bra målare hanterar även akvarelltekniken och det har vi sett prov på ett antal gånger hos oss. Årets favoritinköp har jag bara fått titta på vid mina tidigare ateljébesök. Nu var den mogen att släppas till oss. Titeln ”Diosmos” indikerar fukt, förtätning och rening (dialys).
41. Konstnär:Stockholms Bränneri
Titel: En låda
Teknik: Diverse
Mått: Tillräckligt
Jag tror att det är första gången vi har en företagssponsrad vinstlott. Våra värdar för Grand Final har en kort men framgångsrik och smakrik historia. Mest känd är kanske deras Pink Gin. De som medverkar på Grand Final kanske får smaka!
I Lådan kan du återfinna något ur Bränneriets värld, spetsad med konst. I say no more.
42. Konstnär:Emelie Björck
Titel: utan titel
Teknik: olja på plåt
Mått: 53 x 50 cm
Emelie bygger upp sina bilder systematiskt, gärna med hjälp av kniven istället för med penseln. Hon brukar använda motiv från det hon har inpå knuten i Roslagen, så även denna gång. Så här skrev Omkonst.com om hennes utställning på Olsson Gallery 2017:
Emelie Björcks färghinnor av semifotografisk karaktär bildar nya vilsenvärldar, poetiskt flortunna och flyktiga. Blickande ut mot trädgården och landskapet utanför blandar sig reflektionen av nuets och vardagens trivialiteter in i helheten – den kravbefriade introspektionen och gränsupplösande tanken passerar under rimlighetspolisens radar.

Emelie gick ut Kungliga Konsthögskolan 2005 och har erhållit en rad stipendier
43. Konstnär:Bosse Andersson
Titel: Landskap
Teknik: olja på pannå
Mått: 48 x 49 cm
Bosse är en konstnär av den lite ”grövre” sorten. Han arbetar gärna i metall, sten och liknande hårda material. Gården där han arbetar är full av det material som inspirerat honom. I vår landskapsbild ser man en del av svärtan han gillar att visa och föra fram. Han är utbildad båda på konstfack och Konsthögskolan och har gjort en lång rad utsmyckningar i form av väggreliefer och liknande.