Choose color scheme

Årets galleri

1. Konstnär: Bo Trankell
Titel: Landskap med man
Teknik: Olja på duk
Mått: 36x30 cm
Bo är liksom konstnärernas konstnär. Han skildrade vardagen, det vanliga (o)bebodda huset, blomman i fönstret, stolen eller människan i hans närhet. Han gjorde det med stor ömhet och ovilja till att kompromissa. Stark känsla för kulören (inte minst i vårt inköp) vilket Ulf Linde en gång sammanfattade på följande vis: - Om någon var genial i hans generation, så var det han. Bo hann uppleva en mycket uppmärksammad utställning på Värmlands museum, våren 2013, innan hann avled senare samma år. Enköpings konsthall visade teckningar mm i fin utställning vintern 2016.
2. Konstnär:Tommy Östmar
Titel: Hokusai mediterade
Teknik: Akvarell
Mått: 55x75 cm
Tommy var konstnären som behärskade alla tekniker inom konsten. Skulpturerna, gärna i brons, andades ofta ett klassiskt uttryck. I måleriet återkom han gärna till den kvinnliga modellen. Mannen blev ofta en mer fyrkantig ”robot”. Han var oerhört driven i den svåra akvarelltekniken. I grafiken (ofta träsnitt) var det viktigt med – linjen.
Enkelt och tydligt. Men allt hade sitt ursprung i teckningen. I hans ateljé låg högar med skissblock, fulla med teckningar. Enkla, snabba teckningar ofta utförda i kol eller med vanlig kulspetspenna.
3. Konstnär:Laura Fahlsten
Titel: Garaget
Teknik: Olja på pannå
Mått: 55x75 cm
En begåvad målare som tidigare mest gjort sig känd genom installationer och skulpturala visningar. Vi såg henne för första gången i 2013 års utlottning. Under samma år hade Laura utställning på Sonora och hon fick raskt en propå att visa sina bilder på Galleri Körsbärsgården på Gotland. Stor framgång där. Hösten 2013 visade hon sig på Galleri Hylteberga i Skåne och 2014 visade hon nya målningar på APA Gallery. Laura har i en serie målningar målat sina drömmar och här kommer en dröm till. Utställning av nya målningar på Tyresö Konsthall i mars 2016. Tilldelades Konstakademiens stora stipendie 2015.
4. Konstnär:Karen Gabel Madsen
Titel: Lige nu, her
Teknik: Olja på duk
Mått: 60x80 cm
Under en tid har jag följt Karen Gabels konst, företrädesvis genom hennes utställningar i Skåne. Karen är danska, motiven brukar beskrivas som multiexponeringar av kultur och natur. Verken innesluter allt från landskap och arkitektur, broar, stationer till lövverk. Människor saknas i hennes bilder vilket medför känsla av ödesmättad och mystisk stämning. Född-61, flitig grupp- och separatutställare. Landsting, Statens konstråd m fl köper hennes verk.
5. Konstnär: Rune Rydelius
Titel: Vem tror på sagor här?
Teknik: Målad metall
Mått: Höjd 43 cm
Äntligen en skulptur av Rune Rydelius. Han dyker upp då och då hos oss. Denna imponerande skulptur står i ett än mer imponerande format på Teaterplan i Örebro. Du ser den här bredvid. Rune kan med få (hjälp-)medel få till karaktärerna hos det han vill skapa. Skulpturpris har han fått. Konstakademien har han gått igenom och hans nyaste offentliga verk finns på Liljeholmstorget (Sländan).
”Stående figur” finns på Katarina Bangata i Stockholm. Boende och ateljé i omgjord skola i Grillby/Enköping.
6. Konstnär: Curt Asker
Titel: Utan titel
Teknik: Akvarell (2 st)
Mått: 25x18 cm vardera
Curt skapade en alldeles egen konstnärlig värld genom sina - Immobiler. Även ”Blickstillor” kallades de ibland. Akvarellskulpturer, eller drakar, fanns för att kunna mäta rymden. Curt spände upp sina Immobiler, gärna med Östersjön i bakgrunden, och skapade märkliga proportioner på det till synes oändliga. Curts Immobiler blev till hålrum med rymden/oändligheten bakom. Vi ser detta även i hans akvareller. Provence och Brantevik var hans mer konkreta universum. Curt avled i slutet av 2015.
7. Konstnär: Linn Fernström
Titel: Omhålla
Teknik: Litografi utförd i 350 ex
Mått: 59x87 cm
Linn är en särdeles konstnär. Känd först av publiken kanske genom hennes självporträtt tillsammans med Dan Wolgers avhuggna huvud, år 2003. Annars varierar motiven mellan idylliska scenografier och mardrömmar. Djärva exotiska djur, allvarliga människor i samspel – allt presenterat vackert och fascinerande med inslag av sting och obehag. Hennes förebilder är Rubens och Frida Kahlo! Motivet från årets inköp känner jag igen sedan tidigare, men som vanligt säger Linn aldrig något om bakgrunden till verket. Fast jag har sett henne hålla i ett barn, just på detta sätt!
8. Konstnär:Nils Gunnar Zander
Titel: Utan titel
Teknik: Olja på duk
Mått:67x67 cm
Vi återvänder gärna till Nils Gunnar Zander och hans landskap. De torra men ändå så levande naturskildringarna har Zander inspirerats att återge på duk genom sina vistelser i det Australiensiska landskapet. Det gör han på sitt oefterhärmliga sätt. I skikt av måleri skapar han ljus. Motiven känns nästan som närgångna studier av jord, mark och bergarter men också som oändligheter likt kosmos. Arbetar i ateljén i Melbourne, tar hit dukarna, bättrar på dem lite. Senast en mindre visning på Benhuset, hösten 2016. Nya planer till våren. Miles Davis och Jackson Pollock är hans stora inspiratörer.
9. Konstnär: Peter Dahl
Titel: Glaset
Teknik: Litografi, ap
Mått: 80x60 cm
Denne målare, grafiker och skulptör behöver väl ingen närmare presentation. Enträget målar han på, dock lite medtagen efter stroke på senare år. Folkkär sedan länge och blev det genom att illustrera Carl Mikael Bellmans – Fredmans epistlar. Detta verk är tillkommen senare men i samma anda.
10. Konstnär: Evert Lindfors
Titel: utan titel
Teknik: Terrakotta
Mått: (h) 6 cm (b) 3 cm
Evert föddes i Visby för länge sedan. Utbildade sig i Paris på 40-talet och blev Lacoste, Provence, trogen resten av livet. Han skildrade livet på landsbygden där: skördar, sparrisupptagning, män o kvinnor i det dagliga livet. Allt gjordes på plats och i terrakotta.(Tidvis vistades hans på Djurö i Sthlms skärgård). Sommaren 2016 hade Evert sin sista stora visning på Galleri Körsbärsgården på södra Gotland och konstföreningen var där och köpte denna 6 cm stora lilla skulptur. Evert avled 2016 i Lacoste.
11. Konstnär: Kerstin Hedman
Titel: Utan titel
Teknik: Olja på plexiglas
Mått: 100x100 cm
Här en mäktig målning av Kerstin. Vi var flera som gillade hennes målningar vid ateljébesöket tidigt på året. Hon hade samlingsutställning sen i Sydney och Utrecht (Holland) och hon har alltid saker på gång. Jag målar sina drömmar, brukar Kerstin säga och alltid inspirerad hon av Siljans vatten. Den krusade vattenytan syns ofta i hennes bilder och vi har varit tvungna att ta en detaljbild ur årets inköp för att visa hur målningen ”verkligen ser ut”.
12. Konstnär: Terje Roalkvam
Titel: DIVISIO III-XV
Teknik: Koppar och aluminium
Mått: 11x 26x 7,5 cm
Terje stötte jag på för första gången på Edsviks konsthall hösten 2012 och hans skulpturer gjorde intryck. Vi lottade ut ett av hans verk året efter. Terje ställer gärna stenens enkla form mot aluminiumet. Diabas, granit, skiffer, natursten bildar fin kontrast mot det släta aluminiet. Terje är en av Norges mest anlitade skulptörer för konstverk utomhus. Han har en meritlista som få och nu senast i Sverige på fina Galleri L2 på Kindstugatan i Gamla Stan. Verksam och boende i Oslo.
13. Konstnär: Björn Wessman
Titel: Lärospår nr 25
Teknik: Akryl på papper
Mått: 18 x 18 cm
Denne fine kolorist jobbar på i sin trädgård. Hans vandringar i landskapet föder nya infallsvinklar på de motiv vi lärt oss att tycka om. Det norrländska landskapet, parken, den japanska trädgården och de franska miljöerna skildrar Björn med ständig respekt och med naiv lekfullhet samt nyupptäckarglädje. Björn hade stor visning hos Galleri Leger i Malmö, hösten 2016. Reser ständigt för att finna nya världar, fast huset och trädgården på Vindö återvänder han gärna till.
14. Konstnär: Marie Capaldi
Titel: Den röda grinden
Teknik: olja på pannå
Mått:12 x 19 cm
Marie var en ny bekantskap för oss förra året. Men Marie är inte ny för de målarintresserade. Hon har varit flitig anlitat på gallerier och museer; Galleri Magnus Karlsson, Galleri Lars Bohman, Galleri Arnstedt Östra Karup, VIDA på Öland m fl. Hon har dessutom medverkat i en rad grupputställningar. Maries bilder smäller som explosioner inför våra ögon. Det är fräckt målat, motiven tillsynes banala men det blir aldrig gulligt. Detta gör måleriet välkomponerat, enkelt och intressant. Marie är representerad på en rad museer i Sverige. Utbildad på Valand och hon är verksam i Sparsör.
15. Konstnär: Laris Strunke
Titel: Landskap
Teknik: Olja på pannå
Mått: 47 x 67 cm
Måleriet, gärna i det stora formatet, är omvittnat levande med naturvariationer, vattenfall och bergsformationer som återkommande motiv. Jag vet att Gotland har varit en inspiration samt hemvist för flera utställningar. Han håller fortfarande hög klass trots nedsatt syn. Hantverket blir svårare, färgsättningen i framsätet. Detta hindrade inte honom att ställa ut nya verk högst upp i Konstakademiens lokaler hösten 2014. En stor personlighet. En stor målare.
16. Konstnär: Helmtrud Nyström
Titel: Utan titel
Teknik: olja/mixed media
Mått: 74x104 cm
Helmtrud har varit med i mitt konstnärliga liv länge. Men hos oss har vi sett henne mer sällan. Hon har ett eget språk sina grafiska verk som skiljer sig från måleriet. Det gemensamma finns i gestalterna – de är till synes ensamma men ändå bildar de något tillsammans med de övriga. Det finns en rytm i berättelserna och troligen bottnar allt i personliga möten, upplevelser och erfarenheter. Helmtrud bor i Båstad och blir bara bättre och bättre!
17. Konstnär: Ulf Gripenholm
Titel: Sista dansen
Teknik: Serigrafi
Mått: 76x106
För några år sedan gjorde Ulf en serie bilder han kallade ”Återblickar”. Det blev tre bilder varav ”Sista dansen” är en av dem. ”Stadsrum” och ”Badare” var de andra två. Som vanligt jobbade Ulf omsorgsfullt med produktionen där varje grafiskt blad trycktes med ett 20-tal färger. Och vilka färger sen! Att ”Sista dansen” innehöll en jazzorkester är inte överraskande, då Ulf länge spelat i ett jazzband. Han satt bakom trummorna. Bandet är numera nedlagt men Ulf målar på i sedvanlig långsam takt. Varje färg på sin plats. Ulf bor i Frösunda, Vallentuna.
18. Konstnär: Hans Wigert
Titel: ”Baksmällan”
Teknik: akvarellerad torrnål
Mått: 21 x 29 cm (bild), 31 x 41 cm (papper)
Vi vill på nytt uppmärksamma Hans Wigert. Han var en fantastisk målare och grafiker. I grafiken kunde han med några linjer förklara hela bilden. Hans lärde sig torrnålstekniken tidigt (läromästare var Evert Lundquist) och Hans vässade tekniken att rista i plåten, gärna under det mörka halvåret, då måleriet tidvis låg i träda pga brist på ljus. Extra vass blev etsningen med tillägget av akvarellfärger och som här lite krita. Allvaret fanns alltid hos Hans men humorn bubblade upp hela tiden!
19. Konstnär: Eva Bengtsson
Titel: Skål. Kanna
Teknik: Keramik
Mått: ø 24 cm (skål), h 22 x b 15 x d 10 cm
Det är dags för Eva Bengtsson igen. Henne kan man egentligen alltid köpa verk av. Egensinnig, omsorgsfull, trogen sitt material och söker sig alltid vidare. Eva har sitt hemvist och ateljé i Frillesås, norra Halland. Där finns allt hon behöver; naturen, stränderna, havet och öarna. Samt att hon nyligen har skaffat hund. En Kungspudel! Stor utställning sommaren 2017 väntar för Eva i Konsthallen i berömda Hishult. Värt en resa av flera skäl.
20. Konstnär: Harald Lyth
Titel: Utan titel
Teknik: Blandteknik på papper
Mått: 20x18 cm
Denne målare håller jag högt. Så länge jag hittar originalverk av Harald Lyth köper jag. Fast detta verk är från riktigt tidiga år. Verket andas lite återhållsamhet, de små detaljerna varsamt placerade. Och just ”tecken” är ganska typiska ingredienser i Haralds lyriska verk. Tecken som i sitt sammanhang bildar något helt. Något annat. Vi som var på Sven-Harrys konsthall för ca 2 år sedan kunde se Harald i storformat. Harald har sommarateljé på Gotland och delar ateljéhus med Magnus Berg på söder i Stockholm.
21. Konstnär: Ilkka Pärni
Titel: Målning. Stav
Teknik: opd, trä
Mått: 46x38 cm resp 40 x6 cm
”Alla borde ha en Stav av Ilkka”, brukar jag säga. Men det gör väl inget om det kommer med en fin målning i samma vinstchans! Konstföreningen gjorde ateljébesök hos Ilkka (och Kerstin) i februari och det var strax innan herrskapet åkte på Ilkkas stipendium till Irland. Ilkka har även deltagit i en samlingsutställning i Sydney och Utrecht (Holland). Ilkka har varit det geometriska formspråket troget under alla år men en färgsättning som imponerar.
22. Konstnär: Rune Rydelius
Titel: Fiolspelare
Teknik: Gips, blandteknik, träplatta
Mått: 29 cm
Se här – en skulptur till av en favorit! En liknande skulptur lottades ut till en förtjust vinnare för över 10 år sedan, så kanske är det OK att det kommer en till, nu. Det känns som om Rune tar några stickor, trådar, träbitar och lite färg och gör något magiskt av det hela. Fiolspelaren finns i olika varianter och storlekar. Vi visar skulpturen från tre olika håll.

23. Konstnär: 1. Thomas Henriksson
Titel: Det ljusa huset
Teknik: olja på duk
Mått: 52 x 61 cm
Denne målare börjar ni känna nu. I Intervjun med honom i Nyhetsbrevet i maj, fick vi reda på mycket om hans tankar kring Berlin, senaste utställning i Moss, Norge samt hur hans liv blev efter att branden slukade hans ateljé för några år sedan (och höll på att ta kål på honom!). Vi kan dela in Thomas konstnärskap i relativt åtskilda perioder, där denna målning är något tidig. Men kännetecken finns det, bl. a mycket färg!
24. Konstnär: Lennart Aschenbrenner
Titel: ”Blandteknik”
Teknik: Tolja på duk
Mått: 76 x 51 cm
För några år sedan målade Lennart till en utställning Stockholm, där han tog upp ett gammalt tema. Brev, vykort, kuvert blev till nytt liv. Han var överraskad själv ”att det blev något nytt” av detta. Dessutom hade en rensning av gamla saker medfört att motiven försvunnit. Men han letade vidare. Lennart skildrar gärna det bortglömda, det som finns i det fördolda. Vi får inte glömma bord dem! Den här målningen kommer faktiskt från första gången han målade dessa motiv. När var det? Det talar jag om till vinnaren.