I senaste numret av Amela Adamos tidning M Magasin, skriver Susanne Hobohm en krönika om
minnet, svårigheter med namn och hjärnan. Så här skriver hon:

Det började redan för flera år sedan, och nu tror jag att många av er kommer att känna igen er. I ett samtal skulle jag nämna Sveriges första socialdemokratiske statsminister.
”Och han hette…”
Och så skulle jag bara säga det där namnet som suttit säkert i årtionden i mitt minne.
Men i stället dök  ”Martin Krüger” upp.
Martin Krüger är min före detta granne, om vilken mycket uppskattande kan sägas. Han har dock aldrig varit svensk statsminister. Sökmotorn i min hjärna gick varm länge innan rätt svar; Hjalmar Branting, äntligen föll på plats.
Sedan dess har allt bara blivit värre. Konversationerna misslyckas eftersom jag inte hittar namnen på dem jag berättar om. Och jag har svårt att lära mig nya krångliga namn, typ internationella skådespelare.
”Men mamma, han heter Denzel Washington, inte Hazel Dazelton!” Hjälp! Vad är det som händer med hjärnan och namn på äldre dagar?
Lars Olson, professor i neurovetenskap och ordförande i Hjärnfonden, förklarar:
– Att veta vem man tänker på, men inte få fram namnet, är något många äldre råkar ut för. Namnet finns lagrat i hjärnan, svårigheten ligger i att hämta det till medvetandet. Här anses hjärnområdet hippocampus vara viktigt. Hos äldre kan man ibland se förändringar i hippocampus och andra hjärnområden som kan ha samband med just denna form av minnesbesvär.
-Förmågan att ändra kopplingsmönster mellan nervtrådar i den grå substansen, plasticiteten, som behövs för att skapa ett minne, sjunker också när vi blir äldre, säger Lars Olson. Dessutom struntar människohjärnan sannolikt i ett så modern påfund som egennamn.
-Den har haft annat för sig när den utvecklats för att säkra vår överlevnad. Som att minnas ansikten och tolka ansiktsuttryck, tror Lars Olson. Så när vi, 50-plussare, trevar och letar efter en persons rätta namn, men till slut får nöja oss med något i stil med ”han ser i alla fall vänlig och fredlig ut”, är det hjärnans logik, utvecklad under kanske 200 000 år, som talar.
Då får man ödmjukast foga sig.

Läs det senaste numret!!

Susanne Hobohm är journalist, författare, företagare, djurvän och medlem i Sonora konstförening