Ja, så står det i en artikel i DN.
Varje månad kommer containerfartyg från Bangkok lastade med stora skulpturer till svenska gallerier, museer och offentliga platser. Konstnärer från Sverige och många andra länder drar nytta av hantverkskunnandet på thailändska gjuterier.

Gjutare i Thailand är vana vid att kunderna beställer Buddastatyer. Tack vare den långa traditionen att gjuta enorma gudabilder i brons har de utvecklat en hantverksskicklighet som konstnärer över hela världen har börjat utnyttja. Maria Miesenberger, Peter Frie, Fredrik Wretman, Charlotte Gyllenhammar, Tony Cragg, Lena Cronqvist, Dan Wolgers och Ernst Billgren är några av de konstnärer som söker sig till svenskarnas semesterparadis främst för konstens skull.

Maria Miesenberger i  på gjuteriet i Thailand. Hon arbetar med modeller i skala ett till ett och vill vara på plats så mycket som möjligt under gjutprocessen, som kan ta flera månader.Foto: Martin Sjöberg.

Maria Miesenberger i  på gjuteriet i Thailand.
Hon arbetar med modeller i skala ett till ett
och vill vara på plats så mycket som möjligt under gjutprocessen,

som kan ta flera månader. Foto: Martin Sjöberg.

En av de första svenska konstnärerna att söka sig till Thailand var Maria Miesenberger, som jobbat med olika gjuterier i Thailand sedan sekelskiftet. Anledningen till att hon först sökte sig dit var en beställning på en stor skulptur till Telenors huvudkontor i Oslo. Eftersom det inte fanns någon i Sverige som ville göra skulpturen var det först tänkt att hon skulle gjuta den i Kina.
– Men i Kina var svårt att hitta det tekniska kunnande som krävdes. Tack vare Thailands tradition att gjuta Buddastatyer har de utvecklat en teknik för att gjuta storskaligt med detaljerade ytor. Det passade mig ypperligt eftersom jag jobbade med ett ingraverat mönster på den här sju och en halv meter höga skulpturen, säger Maria Miesenberger på telefon från Norrköping, där hon just nu arbetar med ett annat skulpturprojekt som delvis befinner sig på containerfartyg mellan Bangkok och Göteborg.
//
En bidragande orsak till att många svenska konstnärer börjat gjuta i Thailand har varit att en av Sveriges främsta gjutare Ulf Ferrius, som tidigare drev ett klockgjuteri i Skåne, flyttade sin verksamhet till Thailand. En av de som gjuter på hans nya gjuteri i Prachin Buri utanför Bangkok är Peter Frie, som tack vare gjuterimöjligheterna i Thailand vågade ta steget att utveckla sitt måleri till skulptur. Det har fått träden i hans målningar att vandra ut ur bilderna och bli tredimensionella.
– Jag hade nog inte gjort skulptur annars. Gjutarna i Thailand har en väldigt fin kunskap om arbetet och ett oändligt tålamod som är fantastiskt bra för mig som är nybörjare inom skulptur. Jag gör allting på plats. Jag kan hitta på nya saker under processen och göra ändringar in i det sista. Det är ett väldigt lekfullt och inspirerande sätt att arbeta, säger han.

Hela artikeln: http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/svenska-skulpturer-gors-bast-i-thailand/