Påfallande analog charm

KONSTRECENSION Magnus Berg, Galleri Sander i Linköping
Målningar
Utställningen pågår till 19 mars.
Luft, ljus, vatten och en människa. Enkla och svåra motiv. Magnus Berg förmedlar detta med några med några få penseldrag och snabba blyertsformer. Det enkla är det svåra. Förmågan att reducera bort allt överflödigt är något av hans signum. Ändå blir bilderna aldrig abstrakta eller frånvända. De är föreställande och berättande.
Magnus Berg vistas ofta i en sydöstlig del av Kreta bortom turismens allfartsvägar. Här finner han rofylldhet och stämningar ensam vid stranden och havet. Hans konstform tillhör inte de stora gesterna utan snarare ingår de i tradition av ”minor art”. Små, nära vardagstillstånd. Ett slags lågfrekvent poesi. Ja, varje målning är som en liten dikt eller en personlig notering i dagboken.
Jag får associationer till tecknare som Björn Berg (DN och Astrid Lindgren) samt författare som Stig ”Slas” Claesson. I det lilla finns det stora som hos Tomas Tranströmer.
Den analoga charmen är påfallande. Här finns inget interface mellan öga, hand och akvareller på papper eller akryl på pannå. Resultatet liknar handskrivna brev – en sällsynthet i dag. Korta meddelanden från människa till människa. Ingen stor konst men självklart berörande i sin urgamla direkthet.