” Subversivt och uppfriskande” 

”I en underbar serie målningar föreställer sig Kerro Holmberg Höch som åldrande kvinna som pysslar i prunkande prakt.”

HD:s Christine Antaya 24 april 2021 om Kerro Holmbergs utställning ”Strax, jag kommer strax!” på Tomarps Kungsgård t.o.m. 9 maj.

//En våning upp är det lite sorgligt att det enkla greppet att hänga en rad kvinnoporträtt i fina salonger fortfarande har effekt, att det ännu – alldeles oavsett porträttens kvalitet – känns subversivt och uppfriskande. Kanske blir det extra tydligt i en byggnad som präglas av militärhistoria mer än krinolin och baler.

Kerro Holmberg avbildar själsfränder och inspirerande förebilder i ett färgstarkt måleri. Här ”Måttbandet (Edith Södergran)”. 

Kvaliteten är förvisso hög när poeten och konstnären Kerro Holmberg i ett färgstarkt måleri avbildar ”själsfränder, dikt- och målarinspirationer”. ”Måttbandet (Edith Södergran)” är en tolkning av det välkända fotografiet av författaren i vit knytblus och håret i en lös knut. Här är ögonen dolda och bildrummet av överlappande färgfläckar läser jag som en markör för tid, hur en bild av Södergran idag inte kan vara annat svävande och suddigt, ett lapptäcke av idéer och föreställningar, och i detta finns en glädje och tacksamhet. Detta går igen i de flesta av verken och urvalet bjuder in till att leta efter subtila variationer i teknik och uttryck.

Men riktigt intressant blir det först i serien som handlar om den tyska dadaisten Hannah Höch. 

I början av andra världskriget, när nazisterna klassat hennes konst som degenererad, drog hon sig undan till ett litet hus i utkanten av Berlin där hon bodde fram till sin död 1978 , arbetade med sin konst och odlade sin trädgård. I en underbar serie målningar föreställer sig Kerro Holmberg Höch som åldrande kvinna som pysslar i prunkande prakt.

Motivet har en oväntad kraft. Även här fungerar måleriets abstrakta inslag som en markering av tid och avstånd, men bakgrunden, trädgårdsrummet, blir en del av porträttet. Hela bilden är aktiv, ett spänningsfält av färg och liv.//