Choose color scheme

Årets galleri

1. Konstnär: R+R Art & Design Sweden
Titel: : Look at my legs
Teknik: patinerad brons
Mått: 13 cm (h), 22 cm (l)

Vi börjar med en oemotståndlig groda, utförd i patinerad brons
2. Konstnär: Laris Strunke
Titel: : Kolja på duk
Mått: 51x70 cm
Laris var målare av den mera karismatiska sorten. Den som hört honom prata om sina målningar glömmer det aldrig.
Laris hade sina rötter i Lettland men kom tidigt till Sverige med sin familj. Kanske kan vårt inköp påminna om den så uppmärksammade utställningen ”Klyfta” Laris gjorde på Konstakademien 2017. Han var trogen sitt sätt att skildra landskapet med bergväggar, forsande vatten och böljande kullar. Hans sommarateljé på Gotland återvände han ständigt till. Han tilldelades Sverige förnämsta akvarellpris två gånger.
Laris Strunke deltog i en mängd grupputställningar både i Sverige och internationellt, bland annat i Kanada, Finland, Mexiko, Argentina, Australien och Kina. Han var ledamot av Konstakademien. Laris avled 2020.
3. Konstnär: Tom Krestesen
Titel:
Teknik: acryl på papper
Mått: 61x46 cm
Tom är målare och grafiker och gick den långa och stadiga vägen för att bli konstnär. Konstakademien på 50-talet. Assistent åt Sven X-et och Olle Nyman. Naturskildringarna blev senare hans signum. Ofta mörka, dramatiska och förtätade landskap. Men ljuset finnas med, så även i vår bild.
4. Konstnär: Elisabeth Oscarsson
Titel: Växter
Teknik: tusch och akvarell
Mått: 29x20 cm
Elisabeth är målare och grafiker och normalt flödar färgen i hennes bilder. I denna bild blir färgen bara accenter men naturen är påtaglig, som vanligt. Gedigna utställningar bakom sig, invald i Konstakademien 2010.

5. Konstnär: Jan Håfström
Titel: De fyras gäng
Teknik: etsning
Mått: 50x115 cm
Jan Håfströms bilder av Mr Walker och hans värld har väl idag nästan blivit kultförklarade av en enig publik.
6. Konstnär: Rune Jansson
Titel: Gult vid horisonten
Teknik: olja på duk
Mått: 44x127 cm
Målningen som skall hänga ovanför soffan är klar. Det blir den här målningen av Rune Jansson.
7. Konstnär: Carsten Regild
Titel: Vargen
Teknik: Färgserigrafi
Mått: 78x56 cm
Han var en säregen person, Carsten. Egentligen var Carsten reklammakare som arbetade med collage, teckning, film och musik i en grafisk tradition. Han startade Kulturmagasinet Vargen med Rolf Börjlind 1973 samt även ett förlag. Hans språk är djupt symboliskt i en slags popkonstnärslig form men han inspirerades också av dadaism och surrealism. Hans ikoniska föremål – Man i överrock samt Glödlampan ser vi spår av i årets inköp. En bild fortfarande modern trots decennier på nacken. Lägg märke till att han klistrat upp duken på masonit! Så gjorde han, bland annat. Stor retrospektiv utställning på Konstakademien i Stockholm 2006. Åter en stor retrospektiv utställning planeras på Konsthallen Hishult sommaren 2023. Carsten avled 1992.
8. Konstnär: Anders Thorlin
Titel: Utan titel
Teknik: Marmor från Carrara
Mått: 20x13x6 cm
Anders ateljé är inrymd i ortens gamla skola i Vänge, nära Romakloster på Gotland. Här möts man av en skulpturplan (skolgården) full med skulpturer i sten, en mindre skulpturpark slingrar sig runt på tomten och i Cykelgaraget (omgjord till utställningslokal) hittar du märkliga och fantastiska skulpturer. För ca 30 år sedan flyttade Anders till Gotland. Han är verksam som stenhuggare, kursledare i stenhuggeri och med offentliga utsmyckningar på meritlistan. Efter resor till bl. a Italiens berömda marmorplatser, världsberömda Carrara i det här fallet, lastar han ur bilen full med sten (marmor, diabas, kalksten mm) och skapandet tar vid. Anders skön konst av alltsammans.
9. Konstnär: Helmtrud Nyström
Titel: Landskap med figurer
Teknik: Blandteknik
Mått: 50x65 cm (bild) , 75x90 (hela)
Helmtrud har blivit väl mottagna av er medlemmar. När Helmtrud på allvar gick in i måleriet ändrades också motiven. Naturen blev påtagligare jämfört med motiven i grafiken. Målningarna andas frusna stunder (minnen) i tiden. Det finns alltid en mystik i måleriet – vad har hänt?
Ofta är det vackert, tyst och en närmast övernaturlig stämning skapas i bilderna. Ofta med hjälp av färgernas sammansättning. Skogen, marken och människorna är den röda tråden. Det kan vara svårt att tyda innehållet i verken. – Jag vill ha dem dubbeltydiga, det ska inte gå att veta exakt vad som har hänt i dem, säger hon.
10. Konstnär: Bengt Landin
Titel: Kranium
Teknik: Olja på duk
Mått: 62x53 cm
Liksom många andra konstnärer fastnade Bengt Landin i sina motiv för de vardagliga och enkla motiven. Det betydde ju inte att de var enkla att ”måla av”. Sedan länge har vi upptäckt hans drivna teknik med akvarellen. Bengt hade dessutom en speciell känsla i färgerna samt målandet med ”vått-i-vått-tekniken”. I året inköp briljerar han i olja med två målningar.

Bengts motiv är ofta mycket realistiska, naturalistiska och detaljerade. (Är det Koppartälten i Haga vi ser i bakgrunden?). Han har även utfört diplomen till Nobelpristagarna i kemi, fysik och ekonomi under flera år. Nu lite bortglömd. Bengt utbildade sig både på Konstfack och Konsthögskolan och tillhörde IX-gruppen med von Schantz, PG Thelander m fl. Sedan länge har Bengt sin sommarateljé på sudret, Gotland.
11. Konstnär: Ewa Rudling
Titel: tre olika fotografier
Teknik: C-print
Mått: 45x30 cm
Ewa Rudling gör allt för att komma motivet nära. Bilderna kan tyckas spontana men stora arrangemang kan ligga bakom en lyckad bild. Och hon har gjort det med många svenska konstnärer, skådespelare och kulturpersoner. De internationella inslagen är än fler. Hennes bild av Andy Warhol är ikonisk, för att ta ett exempel.
Ewa Rudling om ett av motiven:
"ANNELI ALHANKO som Giselle i Drottninholmsparken" för Scanorama. Denna romantiska balett var en underbar upplevelse på gården i Louvren i Paris under öppen himmel om sommarkvällarna.
12. Konstnär: Lennart Rodhe
Titel: Tiveden
Teknik: litografi
Mått: 100x105 cm
13. Konstnär: Alva Sjöstedt
Titel: utan titel
Teknik: olja på duk
Mått: 85x65 cm
Konsthögskolan i Bergen är nu avslutad för Alva. Sejouren blev lite ”hit och dit” pga pandemin men hon glömde aldrig bort skissblocket och att bege sig ut i klorofyllen och teckna. Dessa dagboksanteckningar blev embryona till det som senare kom att bli målningar i ateljén.
Nystarten innebar en flytt från Höör till Malmö och den egna ateljén där. Hennes konstnärliga utveckling fortsätter. I en målartradition, där många trängs, finner Alva sin väg framåt med sina abstrakta landskap. Och hon gör det på ett övertygande sätt. Nästa steg i utbildningen är konsthögskolan i Umeå.
– Det största löftet svensk konst har just nu, sa en initierad amerikansk curator på Sverigebesök.
14. Konstnär: Lennart Aschenbrenner
Titel: utan titel
Teknik: olja på duk
Mått: 64x80 cm
Ni känner honom – i hans bilder skildras det lilla, det bortglömda, men som ändå betyder något. Viktigt. Detta har varit ett tema han arbetade med i flera decennier. Men vad som är viktigt (motiven) har ändrats över åren; skon, palettkniven, kilen till spännramen, pinnen, asken med äldre innehåll, lövet mm. I vårt inköp ser vi ett prov på Lennarts värld.
15. Konstnär: Philip von Schantz
Titel: Rostiga kärl
Teknik: litografi
Mått: 48x63 cm
Vi har nästan aldrig haft med Philip von Schantz verk i våra utlottningar. Nu är det dags.
16. Konstnär: Ulf Gripenholm
Titel: Flanörer
Teknik: Akvarell
Mått: 30x35 cm
En återkommande gäst på våra utlottningar är Ulf Gripenholm. Han har en alldeles speciell känsla för färgen. Motiven är ofta relativt traditionella; modellen, skogen, orkestern, de badande, handduken eller stadsbilden. Men Ulf lyckas göra dessa motiv intressanta och gör detta med hjälp av långsamma handpåläggningar av färg och variationer av färg. Då känns det att motiven är på riktigt. Ulfs originalverk är svåra att få tag på, men vi har lyckats. En enkel skog med ett träd som dominerar, där mitt i svampskogen och susar det inte lite där också!?
17. Konstnär: Ilkka Pärni
Titel: Stav
Teknik: Trä, aluminium
Mått: 158x8 cm
Ilkka är målare och grafiker och en traditionsbärare av de gamla konstruktiva bildpionjärerna som föddes i Ryssland och Paris för snart hundra år sedan. Dessa konstnärer kom med modernismen. Ilkka har en spontan bildglädje och det märks inte minst i hans färger. Traditionen finns där som grundackord och färger kan både gå i ton liksom på tvärs.
18. Konstnär: Niklas Anderberg
Titel: utan titel
Teknik: olja på duk
Mått: 100x80 cm
19. Konstnär: Martin Wickström
Titel: utan titel
Teknik: Cliceé-tryck
Mått: 40x40 cm (bild)
Martin är flitig och hetare än någonsin. På Galleri Andersson & Sandström i Stockholm visade han under hösten 2020 nya målningar och det var en imponerande uppvisning i måleriets dimensioner. De fotorealistiska är inne och här verkar Martin. Det finns en saklighet i hans bilder. Inte minst hur han får fram ytan i husfasadens detaljer. I olika ljus. Detaljer är noggrant skildrat. Det obetydliga flyttas fram i bilden och ändrar karaktär – det blir viktigt. Han säger att han ofta hör att folk känner igen just DEN fasaden han målat. I Säffle, Årsta eller New York. Men än har ingen haft rätt. Detta inköp kommer ur en mapp med tre blad. I förra årets Grand Final fanns ett blad ur mappen med. I år har vi med det sista bladet ur denna mapp. Nya målningar visade Martin under hösten på Galerie Leger, Malmö.
20. Konstnär: Nils Gunnar Zander
Titel: Melbourne 200
Teknik: Blandteknik
Mått: 75x75 cm
Det var i ateljén på Hotham Street själva skapandet ägt rum. Dukarna spändes upp i det enkla ateljérummet och minnesbilderna av de karga, vackra Ossie-landskapen och dess innevånare blev där till målningar.
NG intog en av våra stora konstscener, Prins Eugens Waldemarsudde, sommaren 2015. Två somrar därefter, 2017, var det dags igen – VIDA på Öland stod på tur att visa de intorkade saltsjöarna och Vandraren med flera.
År 2019 såg vi honom på nytt i en ståtlig satsning på Edsviks konsthall. Nya målningar, skulpturer och något äldre skulpturer i bly visades där. I det sakrala Benhuset vid Katarina kyrka i Stockholm gjorde NG under hösten en retrospektiv visning. En konstbok ingår i vinsten.
21. Konstnär: Thomas Henriksson
Titel: Människor i mörker
Teknik: olja på duk
Mått: 75x75 cm
Thomas är målare. Han utforskar ständigt måleriets mysterier. Han betonar ofta själv att han tycker mycket om ”mycket färg”. Det betyder inte nödvändigtvis att koloriten är sprakande, snarare att det pastosa uttrycket finns där som en bottenplatta i målningen. Det är relativt lätt att dela in Thomas måleri i perioder; Maskinmålningar, Väder Lekar, Husmålningar (New York) och Singulariteter. Thomas bor och verkar i Berlin sedan många år och ställer ut sparsmakat i vårt land. Under våren 2022 ställde han ut nya målningar i sin stora ateljé i Berlin. Under 2023 arrangerar han en utställning i Berlin med svenska inslag. År 2024 visar han sina målningar i de stora salarna på Konstakademien.