Choose color scheme

Årets galleri 2022

Rangordningstabell finns att ladda ned här.

1. Konstnär: Mac Hamilton
Titel: Stilleben med fruktfat och glas
Teknik: olja på duk, uppklistrad på papp
Mått: 25x19 cm

Mac Hugo Gilbert Hamilton, född 28 augusti 1952 i Uppsala, är en svensk målare och grafiker. Han är bosatt och verksam på Söder i Stockholm. Hamilton arbetar huvudsakligen med stillebenet som uttrycksform och experimenterar med olika material. Ett medvetet växlande sker mellan akvarell, olja, tempera och blandtekniker.
2. Konstnär: Ewa Rudling
Titel: Carol Bouquet, Institut Culturel Suédois, Paris
Teknik: C-print, nr 1/30
Mått: 45x30 cm
Ewa Rudlings gör allt för att komma motivet nära. Bilderna kan tyckas spontana men stora arrangemang kan ligga bakom en lyckad bild. Och hon har gjort det med många svenska konstnärer, skådespelare och kulturpersoner. De internationella inslagen är än fler. Hennes bild av Andy Warhol är ikonisk.
Carol Bouquet är en fransk skådespelare och modemodell med kontrakt bl a för Chanel. Carol har ett 50-tal filmer bakom sig, allt från 1977 till idag och hon medverkat i en uppmärksammad Bond-film. Carol har även tilldelats det prestigefyllda Césarpriset. Vackert foto!
3. Konstnär: Rune Rydelius
Titel: Sittande
Teknik: Acrystal
Mått: 22 cm (h) inkl sockel, 15 cm (b)
Rune är skulptör ända ut i fingerspetsarna. Hans ateljé i Grillby andas kreativitet och han verkar tycka om att ha tidigare skulpturer runt sig. Detta tillsammans med påbörjade, halvfärdiga och aldrig tidigare visade skulpturer i en salig blandning. Men Rune har koll på alla detaljer. F d Akademieledamoten Ulf Linde beskrev det så bra; …Det är som om allt slags bråte i ateljén organiserar sig en skulptur för honom när han är på det humöret. Han behöver bara ta upp något från golvet, vrida och vända på det, limma eller löda eller svetsa ihop det. Och plötsligt finns skulpturen där”.
4. Konstnär: Kerro Holmberg
Titel: utan titel
Teknik: olja på duk
Mått: 45x60 cm
Kerro har i återkommande bilder speglat livet för de konstnärer, diktare och poeter som levde kring förra sekelskiftet. Hon har ägnat ett speciellt intresse åt att beskriva konstnärerna som kunde återfinnas bland de s.k. suprematismerna. Kazimir Malevitj var den store centralfiguren bland dessa och målningen ”Svart kvadrat på vit botten” är idag konsthistoria. Kazimirs stora glädje i livet, förut konsten kan man anta, var dottern Una. De återfinns på många bilder tillsammans. Kerro har på sitt speciella sätt valt att måla Una i ett speciellt känslomässigt läge.
5. Konstnär: Bengt Landin
Titel: Utan titel
Teknik: olja på duk
Mått: 98x74 cm
Liksom många andra konstnärer fastnade Bengt Landin i sina motiv för de vardagliga och enkla motiven. Det betydde ju inte att de var enkla att ”måla av”. Bengts måleri såg hustru Kerstin och jag redan i slutet av 70-talet och vi upptäckte då hans drivna teknik med akvarellen. Bengt hade dessutom en speciell känsla i färgerna samt målandet med ”vått-i-vått-tekniken”. I året inköp briljerar han i olja.

Han använder mycket färg och motiven är ofta mycket realistiska, naturalistiska och detaljerade. (Är det Koppartälten vi ser i bakgrunden?). Han har även utfört diplomen till Nobelpristagarna i kemi, fysik och ekonomi under flera år. Nu lite bortglömd men står sig väl i konkurrensen. Bengt utbildade sig både på Konstfack och Konsthögskolan och tillhörde IX-gruppen med von Schantz, PG Thelander m fl. Sedan länge har Bengt sin sommarateljé på sudret, Gotland.
6. Konstnär: Martin Wickström
Titel: Course Masséna
Teknik: Cliceé-tryck
Mått: 47x46 cm
Martin är flitig och hetare än någonsin. På Galleri Andersson & Sandström i Stockholm visade han under hösten 2020 nya målningar och det var en imponerande uppvisning i måleriets dimensioner. De fotorealistiska är inne och här finner vi även Martin. Det finns en saklighet i hans bilder. Inte minst hur han får fram ytan i husfasadens detaljer. I olika ljus. Detaljer är nogsamt skildrat. Det obetydliga flyttas fram i bilden och ändrar karaktär – det blir viktigt. Han säger att han ofta hör att folk känner igen just DEN fasaden han målat. I Säffle, Årsta eller New York. Men än har ingen haft rätt. Detta inköp kommer ur en mapp med tre blad. I förra årets Grand Final fanns ett blad ur mappen med. I år har vi med det sista bladet ur denna mapp.
7. Konstnär: Harald Lyth
Titel: Epigram II
Teknik: Serigrafi
Mått: 5 olika bilder, vardera 41x30 cm
Det är Harald Lyths år i år. Fast i min värld har Harald varit årligen aktuell sedan decennier. Denne vitale 80-plussare dansar med sina lätta handlag över duken och fram kommer bilder, tecken som lämnar fältet öppet för associationer. Stort spelrum fick han på Liljevalchs konsthall, våren 2022, där han äntligen visar nya målningar. Senast var det på Sven-Harrys 2014/15. Bildspråket är rytmiskt elegant där man oftast bara kan ana något föreställande. Eller som Liljevalchs presenterar honom:
Utställningen på Liljevalchs+ är hans största hittills, men det som presenteras på väggarna är ingen konst som aspirerar på revolution, ingen pamflett, utan blott spår av en sensibel människa som vill få oss att se något annat, något mer, bortom tingens bestämning.
8. Konstnär: Björn Krestesen
Titel: Kulturhög III
Teknik: Blandteknik
Mått: 99x65 cm
Björns måleri instruerades för mig i början av 80-talet genom ett inköp. Sen uppstod en paus på nästan 40 år! När Björn, i våras, ställde ut på Galleri Helle Knudsen var det dags igen. Måleriet lever. Så här säger Björn om utställningen där årets förvärv ingick:
Jag har i mitt arbete länge intresserat mig för ting. Det kan vara skärvor från en servis, en sten från en för mig laddad plats eller ett fragment från en svunnen tid. ”Tingen” eller föremålen bär på berättelser om mänskliga spår och skeenden….”Arvet ”utgör en viktig del av min bildvärld. Därför får en till synes simpel skärva eller ett fat en stark laddning. Det blir till en viktig pusselbit då jag bygger mina bilder, men också i mitt försök att förstå min och vår egen historia.
Jag har överraskande för mig själv börjat vaska i arketypiska uttrycksformer som jag arbetade med under 80 och 90- talet. Antagligen därför att det känns utvecklingsbart i förhållande till var jag befinner mig nu i livet. Behovet av summeringar genom mina bilder har fått en ny dimension och blivit viktigare och mer brådskande! - Björn Krestesen
9. Konstnär: Anders Thorlin
Titel: Utan titel
Teknik: Marmor från Carrara
Mått: 20x13x6 cm
Det är tredje gången vi har med Anders verk i Grand Final. Mottagandet bland er medlemmar har varit varmt. Anders ateljé är inrymd i ortens gamla skola i Vänge, nära Romakloster på Gotland. Man möts av en skulpturplan (skolgården) full med skulpturer i sten, en mindre skulpturpark slingrar sig på tomten och i Cykelgaraget (omgjord till utställningslokal) hittar du märkliga och fantastiska skulpturer. För ca 30 år sedan flyttade han till Gotland. Han är verksam som stenhuggare, kursledare i stenhuggeri och med offentliga utsmyckningar på meritlistan. Efter resor till bl. a Italiens berömda marmorplatser, världsberömda Carrara i det här fallet, tar han sig an stenen (marmor, diabas, kalksten mm) och gör skön konst av alltsammans.
10. Konstnär: Laris Strunke
Titel: Utan titel
Teknik: Akvarell
Mått: 57x77 cm
Laris var målare av den mera karismatiska sorten. Den som hört honom prata om sina målningar glömmer det aldrig.
Laris hade sina rötter i Lettland men kom tidigt till Sverige med sin familj. Kanske kan vårt inköp påminna om den så uppmärksammade utställningen ”Klyfta” Laris gjorde på Konstakademien 2017. Han var trogen sitt sätt att skildra landskapet med bergväggar, forsande vatten och böljande kullar. Hans sommarateljé på Gotland återvände han ständigt till. Han tilldelades Sverige förnämsta akvarellpris två gånger.
Laris Strunke deltog i en mängd grupputställningar både i Sverige och internationellt, bland annat i Kanada, Finland, Mexiko, Argentina, Australien och Kina. Han var ledamot av Konstakademien. Laris avled 2020.
11. Konstnär: Ulf Gripenholm
Titel: Skog
Teknik: Akvarell
Mått: 19x9 cm (motiv), 33x23 cm (hela)
En återkommande gäst på våra utlottningar är Ulf Gripenholm. Han har en alldeles speciell känsla för färgen. Motiven är ofta relativt traditionella; modellen, skogen, orkestern, de badande, handduken eller stadsbilden. Men Ulf lyckas göra dessa motiv intressanta och gör detta med hjälp av långsamma handpåläggningar av färg och variationer av färg. Då känns det att motiven är på riktigt. Ulfs originalverk är svåra att få tag på, men vi har lyckats. En enkel skog med ett träd som dominerar, där mitt i svampskogen och susar det inte lite där också!?
12. Konstnär: Sten Eklund
Titel: utan titlar
Teknik: akvarellerade etsningar
Mått: 50x40 cm (blad), 11x8 cm (bild) vardera
I Sten Eklunds bilder hittar vi ofta märkliga figurer. I hans berömda bildsvit ”Kullahusets hemlighet” såg vi bara spår av varelser, och vad de lämnat efter sig, men i andra bilder, ofta akvarellerade, kunde man ana uppblåsta krigare, pompösa anfallare och sargade soldater.
Det var i Kullahusbilderna han blev omskriven, internationellt utställd och omtalad. Denna bildsvit handlade om den fiktive upptäckaren, och Sten Eklunds alter ego, J.M.G Paléens. Han fann en (påhittad) plats med märkliga huskroppar, redskap, odlingar, gruvor, växthus och apparater. Människofigurerna kom senare, som konstnären ofta hämtade och förvandlade ur Marcel Duchamps stora glasmålning ”La mariée mise ànu pas ses célibataires, même”.
13. Konstnär: Mia Malmlöf
Titel: Källan
Teknik: olja på duk
Mått: 22x54 cm
Konstigt nog har vi bara haft med verk av Mia vid ett fåtal tillfällen tidigare. Mia är målare och har gedigna utställningar, på landets främsta gallerier och konsthallar, bakom sig.
-Måleriet är en resa i färg och form, i tid och rum, säger Mia.
-Jag tänker inte i banor som nutidskonst och dåtids konst. För mig är konsten tidlös och den konst som görs idag, är nutidskonst. Foto, video, måleri, teckning och collage är bara olika tekniker som rör samma sak, en form, ett uttryck, ett innehåll.
Mia har på senare tid gjort en serie målningar på temat – trädgårdscollage. Vi har ett exemplar i den serien i vår utlottning.

Författaren och konstvetare Thomas Millroth fyller i:
Mia Malmlöf är en målare där hetta och sensualism strömmar genom färgen. De kvaliteter inom måleriet som lockar till förförelse, den dekorativa detaljen, den sköna linjen, den smeksamma ytan, har hon erövrat och vävt in i sitt konstnärskap…hennes tradition är den paradisiska, alltifrån medeltidens overkliga landskap och överjordiskt lysande madonnor till Paul Gauguins europeiska leda och flykt till Söderhavet.
14. Konstnär:
Titel: Utan titel
Teknik: Olja på plexi
Mått: 90x90 cm
”Kerstin Hedman arbetar i akryl på plexiglas och använder en rikt varierad palett för att skapa en fin balans mellan yta och djup. Detta i sig är inte särskilt ovanligt, men oftast har hon lyckats bryta sig loss från vad som annars helt enkelt kunde ha varit ett systematiskt tillvägagångssätt, för att avslöja sitt eget formspråk där nästan omärkliga färgskiften smälter samman för att bilda en estetisk enhet.
Hennes verk är som mest spännande vid den punkt där målningen har tonat ner till det absolut minimala, det verkligt rena.
Det är här hon upptäcker subtila spänningar i de mest bräckliga linjerna. Jag kikar på en ljus, nästan monokrom, yta och genom de diskreta eleganta nyanserna av pigment blir alltmer medveten om hur denna yta fördjupas och slutligen öppnar sig mot oändligheten”.

- Stig Johansson
15. Konstnär: Curt Hillfon
Titel: Utan titel
Teknik: olja på duk
Mått: 65x54 cm
Curt Hillfon var målare, tecknare och grafiker. I hans arbeten kan man finna en komplicerad spänning mellan yta och djup, ljus och mörker och med en färgskala som är sval och exakt. Det han målade var vanligtvis svävande där kontakten med moder jord var helt frånvarande, skriver Enjoy scandinavian art om honom.
Curres konstnärskap var svårfångad. Det fanns symboler i bilderna med fast materia men också delar och ytor som gav känsla av formlöshet och om viktlösa tillstånd. Han var sin egen ton. Hårda materiella delar varvades med känslan av att dessa befann sig bland cirrusmoln, galaxer och vintergator.
Curre utbildade sig på Konstfack och på Konsthögskolan i Stockholm och har en rad utställningar bakom sig, både i Sverige och internationellt. Ateljé i Maglehem, Skåne och son till keramikern och skulptrisen Herta Hillfon. På Youtube finns en över 50 minuter film om Curre med Olle Granath som ciceron.
16. Konstnär: Varierande
Titel: Året som gick
Teknik: väldigt varierande
Mått: Diverse
Ett skepp kommer lastat med – Året som gick. I den här vinsten, dold för ögat, kommer vi att samla ihop konstverk, designföremål och liknande och inspirationen har kommit från utställningar och händelser under 2022.
17. Konstnär: Åsa Larsson
Titel: Svamp
Teknik: Olja på duk
Mått: 37x45 cm
Glädjande nog kan vi följa upp förra årets inköp av Åsa, med ytterligare en målning i årets utlottning. Åsa gästade oss för första gången, förra året, och hon beskriver sig själv som stillebenmålare. Hon föddes i Bara, Skåne men flyttade senare i livet till Söråker i Medelpad.
– Jag ställer upp föremål och målar av dem, säger hon. Jag väljer dem, eller de kommer till mig. Det är saker jag har hemma eller saker jag får.

Åsa gick konstskola i Finland innan hon gjorde sitt intåg på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1992-97. Där vet jag att hon blev en omtalad person tack vare sin kunskap, lågmäldhet och målerikonst. Debuten kom i slutet av 90-talet där jag såg hennes säregna målningar hos Galleri Olsson. Sedan dess har det varit glest mellan utställningarna men senast visade Åsa 16 målningar i Sundsvall 2018. Men innan dess visade hon sina bilder på Thielska galleriet och Bonniers konsthall och hon har kommit att bli en av Sven-Harrys (Karlssons) moderna favoriter.

– Det kunde ta ett år att komponera bilden och att hitta den abstrakta rytmen mellan föremålen, det gick långsamt, säger Åsa Larsson till Konsttidningen.
De återkommande motiven är leksaker, stenar, olika slags figuriner men också ganska lätt igenkännbara personer. Åsa målar bara i dagsljus och de klart lysande pastellerna är inte bara hennes signum utan hon strävar efter ett realistiskt återgivande av färgerna.
18. Konstnär: Ilkka Pärni
Titel: Stav och xxx, målning, 2 verk
Teknik: Trä, aluminium.
Mått: Stav 40x6 cm
Ilkka är målare och grafiker och en traditionsbärare av de gamla konstruktiva bildpionjärerna som föddes i Ryssland och Paris för snart hundra år sedan. Dessa konstnärer kom med modernismen. Ilkka har en spontan bildglädje och det märks inte minst i hans färger. Traditionen finns där som grundackord och färger kan både gå i ton liksom på tvärs. Till vinsten hör också en oljemålning på papper som har några år på nacken, men icke desto mindre.
Ilkka har förra säsongen deltagit i en samlingsutställning i Sydney och Utrecht (Holland). Hösten 2021 genomfördes en visning av nya målningar på Rättviks konsthall. I höst åker han på stipendium till Paris.

19. Konstnär: Harald Lyth
Titel: Nattskrift
Teknik: Serigrafi
Mått: 105 x 75 cm
På Liljevalchs i våras såg vi målaren Harald Lyth. Hans största visning, och troligen den bästa, gjorde han vid 84 års ålder. Ingen kan som Harald måla ”rummet”, där väggar, golv och tak kan omsluta ett objekt, som vi bara kan ana med en antydan. Haralds grafiska produktion har varit begränsad, på senare år. För ca 30 år sedan gjorde Harald Lyth tre större serigrafier i begränsade upplagor; Nattskrift, Den Gyllene Dagen och Framkallat.
Harald samarbetade redan på den tiden med tryckaren Ingvar Landberg och det kom att bli en livslång relation dem emellan. Vi kan stolt presentera Haralds grafiska verk; Nattskrift. Vi känner igen ”tecknen”, de dolda figurerna och det kompromisslösa.

Harald hade en stor fin utställning på Sven-Harrys (museum) 2013. Så här skrev SvD:

Harald Lyths målningar är som snöflingor. Till synes lika, i verkligheten unika. Sedan genombrottet i mitten av 70-talet utvinner han eteriska rymder på duk och papper. Förankrad i den modernistiska traditionen vänder Lyth konsekvent ryggen mot konstnärliga modetrender och fortsätter måla som han alltid har gjort. Samma begränsade, återhållsamma färgskalor och enstaka svarta spår som upphängda i luften.
20. Konstnär: Kerstin Hedman
Titel: utan titel
Teknik: Olja på plexi
Mått: 40x40 cm
”Kerstin Hedman arbetar i akryl på plexiglas och använder en rikt varierad palett för att skapa en fin balans mellan yta och djup. Detta i sig är inte särskilt ovanligt, men oftast har hon lyckats bryta sig loss från vad som annars helt enkelt kunde ha varit ett systematiskt tillvägagångssätt, för att avslöja sitt eget formspråk där nästan omärkliga färgskiften smälter samman för att bilda en estetisk enhet”.
- Stig Johansson
Det hindrar inte Kerstin att måla på duk ibland. Uttrycket blir något annat, bland annat pga att duken hjälper till att skapa strukturer. I den här målningen ser vi kulörer som vi aldrig tidigare sett Kerstin använda.
21. Konstnär: Thomas Henriksson
Titel: Skånehus
Teknik: Olja på pannå
Mått: 70x70 cm
Thomas är målare. Han utforskar ständigt måleriets mysterier. Han betonar ofta själv att han tycker mycket om ”mycket färg”. Det betyder inte nödvändigtvis att koloriten är sprakande, snarare att det pastosa uttrycket finns där som en bottenplatta i målningen. Det är relativt lätt att dela in Thomas måleri i perioder; Maskinmålningar, Väder Lekar, Husmålningar (New York), Singulariteter och som i vårt inköp- Ristningar. Thomas bor och verkar i Berlin sedan många år och ställer ut sparsmakat i vårt land. Under våren 2022 ställde han ut nya målningar i sin stora ateljé i Berlin.
22. Konstnär: Björn Wessman
Titel: utan titlar
Teknik: blandteknik
Mått: 50x78 cm
Efter Björns stora utställning på Waldemarsudde 2019 tar han ånyo sats. Och när Björn gör det – gör han det ordentligt. Under 2022 visar Björn nya målningar på Konsthallen Hishult. Samtidigt presenterar Björn en ny bok. Till hösten blir det stor visning på Hässleholms konsthall. Galerie Leger i Malmö kommer att visa nya målningar och det kommer att bli en mindre utställning med originalförlagor på ett galleri i Lund. Vi känner Björn som skildrare av den lugna parken, det färgsprakande franska landskapet, den suggestiva japanska trädgården och givetvis den karga svenska fjällvärlden. Och nu även skildraren av öns landskap.
23. Konstnär: P G Thelander
Titel: Iris
Teknik: Färgetsning
Mått: 44x60 cm
Humor och lekfullhet karaktäriserar PG Thelanders konstnärskap. Här blandas klassiska referenser med egna inslag skapandes ett särpräglat bildspråk, alltid med glimten i ögat. I hans konstverk placeras till synes ordinära motiv i en skojfrisk och oväntad kontext som överraskar betraktaren. I bilderna återfinns allsköns disparata objekt, såsom pingviner och strutsar, plåster och tapetremsor, skruvar och muttrar, potatisar och fläskkorvar, bananer och flugsvampar i en ostyrig blandning. Dessa vardagliga föremål är avbildade med nästan fotorealistisk detaljskärpa, och blandas friskt med motiv ur den klassiska konsten och egna funderingar.
24. Konstnär: Kerro Holmberg
Titel: Square George Cain (Paris 1977)
Teknik: olja på duk
Mått: 97x120 cm
Kerro har i återkommande bilder speglat livet för de konstnärer, diktare och poeter som levde kring förra sekelskiftet. Hon har ägnat ett speciellt intresse åt att beskriva konstnärerna som kunde återfinnas bland de s k suprematismerna. Kazimir Malevitj var den store centralfiguren bland dessa och målningen ”Svart kvadrat på vit botten” är idag konsthistoria.
25. Konstnär: Rune Jansson
Titel: I midsommartider
Teknik: 4 st handkolorerade originaletsningar
Mått: 18x28 cm
Ja, Rune Jansson behöver väl i detta sammanhang ingen närmare presentation. Denne spontana, abstrakta och informella konstnär som kanske mest är känd för sina naturlyriska horisonter och vattenlinjer. I början av 80-talet stod jag utanför Galerie AIX på Karlavägen och tittade in på några fina kolorerade etsningar Rune gjort. Jag fick aldrig råd att köpa dem. Men nu är det dags och lika moderna som för 40 år sedan. Textdel ingår liksom en linnekasett.
Vi har ramat in två av exemplaren. Men du får alla fyra etsningarna.
26. Konstnär: C Göran Karlsson
Titel: S:t Göran och draken
Teknik: tempera
Mått: 56x76 cm (bild)
Detta år 2022 blev ett år att minnas för C Göran. Han fick detta år sin första (enda?) retrospektiva utställning, på Konsthallen Hishult. Målningar, grafik och skulpturer ända från 1960-talet visades i konsthallens luftiga lokaler. Och på tal om äldre konstverk så gjorde CGöran på 80-talet bilder han kallade ”S:t Göran och draken”. Givetvis med förlaga från den berömda skulpturen i brons på Köpmantorget, Gamla stan, Stockholm. Denna vinst blir en återblick, då detta verk gjordes 1988.
27. Konstnär: Krister Follin
Titel: Utan titel
Teknik:
Mått:
Vi har haft med verk av Krister vid ett fåtal tillfällen tidigare utlottningstillfällen. Kanske är detta sista gången!? Måleriet är vackert, egensinnigt och i en meditativ, kalligrafisk tradition. Krister nådde en stor och uppskattande publik – han blev visad över hela Sveriges avlånga land. Ur hans stora postuma utställning år 2012 på Hylteberga Galleri fick Moderna Museet först välja verk ur samlingen. Krister var målare, grafiker, författare och illustratör.
28. Konstnär: Björn Selder
Titel: Vinge
Teknik: Grönpatinerad brons
Mått: 45x7x7 cm
Ingen kallade honom Björn, denne kraftfulle skulptör med sina expressiva skulpturer i tunga material såsom brons, järn och sten (han älskade diabasen!). Sent 60-tal tog Björne initiativ till Konstnärernas kollektivverkstad. Det som senare kom att bli Skulpturens Hus i Vinterviken, Stockholm, numera nedlagd. Där träffade jag också honom. Jag glömmer aldrig skulpturparken vi ordnade på Tyresö Slott! Björne kom i nyinköpt, vit välpressad kostym på vernissagen.

Björne gjorde flera betydande offentliga arbeten, bland annat fontäner i Lund, Värnamo, Solna och Globen City och Norrmalmstorg. Diabasskulpturer hittar vi i Malmö, Jönköping och Kristianstad. Han var professor vid Central Academy of fine Arts, Beijing. Vi lottar ut en magnifik ”Vinge” i grönpatinerad brons.
29. Konstnär: Bengt Landin
Titel: Utan titel
Teknik: Tempera och olja på duk
Mått: 78x62 cm
Bengt använder mycket färg och motiven är ofta mycket realistiska, naturalistiska och detaljerade. Han har även utfört diplomen till Nobelpristagarna i kemi, fysik och ekonomi under flera år. Nu lite bortglömd men står sig väl i konkurrensen. Bengt utbildade sig både på Konstfack och Konsthögskolan och tillhörde IX-gruppen med von Schantz, PG Thelander m fl. Sedan länge har Bengt sin sommarateljé på sudret på Gotland.
30. Konstnär: Alva Sjöstedt
Titel: Utan titel
Teknik: olja på duk
Mått: 85x65 cm
Hemförlovad från konsthögskolan i Bergen pga Corona tog hon skissblocket och kritorna ut i klorofyllen och tecknade. Dessa dagboksanteckningar blev embryona till det som senare kom att bli målningar i ateljén.
Vi besökte Alva i somras, i hennes ateljé ute på den skånska slätten. Det konstnärliga resultatet, med de dånande abstrakta landskapen, var moget och välgjort utfört i riktiga kompositioner. I en målartradition, där många trängs, finner Alva sin väg framåt. – Det största löftet svensk konst har just nu, sa en initierad amerikansk museiman på besök.
31. Konstnär: Roger Smeby
Titel: Tunnel 10
Teknik: olja på duk
Mått: 60x60 cm
Ni som har varit medlemmar i några år känner säkert igen Roger. Vi hade tidigare ett Sonora-Stipendium, som ni medlemmar dessutom finansierade, och Roger fick det stora priset 2015. Efter avslutade studier på Gerlesborgsskolan tog han sig an Konsthögskolan (Mejan) i Stockholm. Under studietiden arbetade Roger extra med anläggningsarbeten, under jord, i Stockholms tunnelbanenät. Ett bra ställe att hämta motiv ifrån!
För ett drygt år sedan kunde vi se Rogers underjordiska motiv klä Gamla stans tunnelbanestation. År 2017 invigde han en teckningstävlingen- Tänkande hand, tillsammans med Kung Carl XVI Gustaf och Prins Carl Philip, med efterföljande stort stipendium till Roger som följd.
Och ni som har varit i Täby kyrka känner säkert igen Albertus Pictors runda girlanger som går att finna spår av i Rogers målning.
32. Konstnär: C Göran Karlsson
Titel: Semafor, -81
Teknik: Glas med järnstativ
Mått: 38x33x6 cm
Detta år 2022 blev ett retrospektivt år för C Göran. Han fick i år sin första (enda?) retrospektiva utställning, på Konsthallen Hishult. Målningar, grafik och skulpturer ända från 1960-talet visades i konsthallens luftiga lokaler. Publiken fick bland annat se fotorealistiska målningar från 70-talet.
På 80-talet kunde vi i CGörans motivvärld återfinna motiv från resan dvs livets resa. CGörans motiv blev bilar, bagage och senare kom tåget med lok, semaforer, signaler, tutor, lokrum med mera. Vi lottar här ut verk från den tiden, utförd huvudsak i glas, förankrad i ett järnstativ. Tuff, tuff, tuff!


33. Konstnär: Björn Wessman
Titel: Bäcken
Teknik: Serigrafi
Mått: 60x100 cm
Björn håller även i år ett gott tempo i sin utställningsverksamhet. Stor sommarutställning med nya målningar och nya serigrafier på Konsthallen Hishult. Bokutgivning av Björns nya bok Pangea i samband med det. Visning av skisser samt presentation av nya boken på Galleri Kammaren, Lund. Målningar visas på Hässleholms kulturhus på temat ”Vindö Park”, 1 okt-19 nov. Året avslutas på Galerie Leger, Malmö under rubriken ”Nya målningar från Ön, 5-30 november. Däremellan tog Björn upp samarbetet med Atelier Landberg och gjorde tre nya serigrafier, varav vi lottar ett ovanligt stort blad med lite höstlik klang.

Björn har ett väldigt utforskande seende. Genom sina resor betraktar han landskapen, ser det unika i varje landskaps själ och ger minnet stöd genom att använda fotograferandet. Väl hemma tar han fram bilderna och målandet tar över med ”fotografiet” som utgångspunkt men slutresultatet blir något annat, ändå.
34. Konstnär: Magnus Berg
Titel: Simmar till nästa vik
Teknik: akvarell
Mått: 30x30 cm
Så här skriver konstkritikern och f d museichefen Olle Granath om Magnus:
…Magnus Berg går den motsatta vägen, ljuset och skuggorna ligger som varpen i en väv och håller samman motiven, hårt och mjukt, vatten och sten, människa och natur förenas alla i en snabb och känslig penselskrift som tycks fixera en evighet i ögonblicket. När han talar om ”sommarens kropp” är det inte enbart den egna kroppens välbefinnande i värmen och baden utan det är helheten, den mänskliga kroppen förenad med hav, sand, ljus, värme, ett paradisiskt tillstånd som det, efter syndafallet, bara är möjligt att fånga en hastig glimt av när kroppen förlorar sin tyngd i det salta vattnet och naturen inte hotar utan omfamnar, när den återtar det den en gång stötte bort och då tvingade oss att ställa människa och kultur mot natur.
35. Konstnär: Rune Jansson
Titel: Sommargardin, - 61
Teknik: olja på duk
Mått: 81x49 cm
Bara för att visa att Sonora konstförening inte är en vanlig konstförening kommer här en målning från 1961, dvs den gjordes för drygt 60 år sedan. Men modern är den fortfarande!
Rune Jansson gjorde resor till Indien vid den här tiden och säkert inspirerades han av det luftiga, det skira och de speciella färgerna. Målningen har vårdats av en känd samlare ända från målningens tillkomst.
36. Konstnär: Konsthallen Hishult
Titel: Konstupplevelse
Teknik: Varierande
Mått: Stort och smått
Det finns ett mindre, och fortfarande okänt för många, konstMecka beläget i norra Halland. Det började som ett familjeägt/drivet gästgiveri och har sedan snart 30 år kompletterats med konst-och trädgårdsupplevelser. Familjen Gustafsson är kvar sedan generationer.
I den här vinstlotten får du uppleva detta ”mini-Louisiana”, med middag, övernattning för 2 pers. samt frukost. Insupandet av konsthallen får du på köpet. Och som en liten uppvärmning får du också dessa båda litografier av fine Bengt Orup. Konsthallens boss Kjell-Åke är stor fan av honom!
37. Konstnär: Alva Sjöstedt
Titel: utan titel
Teknik: blandteknik
Mått: 17x14 cm
Här har vi en konstnär i vardande. Alva gick ut Idun Lovéns målarskola med bravur. Därefter följde en ryckig period då studierna vid Bergens Academy of Art and Design ständigt avbröts av pandemin, men hon kunde ändå utveckla sitt abstrakta landskapsmåleri. I en samlingsutställning på Konsthallen Hishult 2021mötte hon för första gången en ny stor och nyfiken publik. Hon blev väl mottagen där också.
Här bjuder vi på en abstrakt naturkomposition från hennes senaste utställning.
38. Konstnär: Hans Wigert
Titel: Vassbåt
Teknik: Torrnålsetsning
Mått: 19x16 cm (bild), 36x38 cm (hela)
En konstnär som kunde variera sig i uttrycken, men nästan alltid blev igenkänd, var Hans Wigert. Det suggestiva, naturlyriska blev hans kännemärke genom ett kraftfullt måleri, ofta genom ganska grovt huggna figurer och djur. Men han drog sig inte för att måla blommor och på samma sätt blev de motiven lite grova, relativt hastigt tillkomna. Men vackra i sitt slag.
Jag tror att Hans i etsningstekniken fann sig början. Det var där han prövade de djupa linjerna och svärtan. Detta kunde sen återfinna i hans måleri. Som så ofta kunde vi återfinna honom själv som huvudperson i konstverket. Så även i vårt inköp.

Några röster:
”Han har gjutit nytt liv i traditionell svensk naturskildring. Han skiljer till och med ut sig från alla andra i dag, jag vill mena att han sällar sig till de stora, egensinniga föregångarna”, skrev Selin i Svenska Dagbladet.

”Han är en skicklig landskapsmålare, men snarare än att avbilda en given plats förmedlar han känslan av kylan som nyper i kinderna, vinden som viner runt öronen och de våta strumporna i stövlarna”, skrev konstkritikern Bo Maderstrand

”Hans Wigerts måleri för betraktaren så nära livets källa som det är möjligt att komma” (motivering när Hans fick Prins Eugenmedaljen för framstående konstnärlig gärning 2004.
39. Konstnär: Nils Gunnar Zander
Titel: utan titel
Teknik: olja på duk
Mått: 40x37 cm
Det var i ateljén på Hotham Street själva skapandet ägt rum. Dukarna spändes upp i det enkla ateljérummet och minnesbilderna av de karga, vackra Ossie-landskapen och dess innevånare blev där till målningar.
NG intog en av våra stora konstscener, Prins Eugens Waldemarsudde, sommaren 2015. Två somrar därefter, 2017, var det dags igen – VIDA på Öland stod på tur att visa de intorkade saltsjöarna och Vandraren med flera.
År 2019 såg vi honom på nytt i en ståtlig satsning på Edsviks konsthall. Nya målningar, skulpturer och något äldre skulpturer i bly visades där. Vad som nu ska hända i Zanders måleri återstår att se, nu när han och Monique flyttat till Sverige permanent, efter att i 31 år delat sin tid mellan Melbourne och Stockholm. I det sakrala Benhuset vid Katarina kyrka i Stockholm lär vi nog se honom. En konstbok ingår i vinsten.
40. Konstnär: Filippa Arrias
Titel: Augenblick
Teknik: serigrafi
Mått: 81x59 cm
Det var flera år sedan vi hade med ett verk av Filippa Arrias. Hon har länge delat sin tid mellan egna konstprojekt och att vara lektor i måleri vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.
Filippa visade nya målningar tillsammans med Pauliina Turakka Purhonen på Uppsala konstmuseum 2020. Jag kunde också finna nya målningar och teckningar på Botkyrka konsthall under 2022, där hon med konstnärskollegor ställde ut under rubriken ”Unfinished histories”, som bland annat DN slog upp stort. I sitt konstnärskap arbetar Filippa främst med figurativt måleri. Hon har stor känsla för måleriska kvalitéer och skapar stämningsfulla och innehållsrika berättande målningar. Arrias har ställt ut på gallerier och konsthallar över hela Sverige samt utomlands. Vi lottar ut en kraftfull serigrafi.