Choose color scheme

Årets galleri

OBS! Klicka på bilden så får du den större!

1. Konstnär: Rune Jansson
Titel: Stierna 1985
Teknik: Olja på duk
Mått: 48x75 cm
Vi uppmärksammar Rune särskilt detta år – 2018. Fast, kanske har vi gjort det varje år sedan starten för Sonora konstförening 1998! Rune föddes 1918 och Blidö var hans hem och på den ön växte han upp. I Runes konstnärskap såg man inte havslandskapet tydligt förrän mot slutet av 80-talet. Denna målning kom till i brytningen mellan det spontant abstrakta och de ljusa vattenlandskapen. Begreppet ”Synrand” skapades och Rune fick en större publik. Visst ser vi horisontlinjen i detta starkt reducerade och abstrakta landskap!
2. Konstnär: Olle Bærtling
Titel: Crislainne
Teknik: Färgserigrafi 1951-68
Mått: 27x17 cm
Olle föddes i Halmstad 1911 och kom att utbilda sig i Paris hos Fernand Legér. Men ända fram till 1956 var han anställd på Skandinaviska banken som kamrer! Olle arbetade i en nonfigurativ geometrisk stil och kom att bli stilbildare för en hel generation svenska konstnärer. Den ”öppna formen” blev så småningom hans signum dvs de vertikala linjerna hade ingen naturligt slut utan fortsatte uppåt, uppåt. Än tydligare blev det i Olles skulpturer. Gå till första Hötorgshuset i Stockholm och se hans målade entré! Vi får nöja oss med ett grafiskt blad, men ack så eftertraktat! Bilden gjordes 1951 men återgavs i en grafisk samlingsvolym 1968, därav årtalen vid Olles signatur. Åtskilligt har skrivits om fenomenet Olle Bærtling. Han avled 1981.
3. Konstnär: Emelie Björck
Titel: Utan titel
Teknik: olja på aluminium
Mått: 110x60 cm
Solen strålar in i hennes ateljé, där utanför Norrtälje och hon har naturen inpå knuten. Hon undersöker ljusets brytningar, prismornas blänk och reflexer. Emelie är skarpsynt och hon använder ett grovt handlag för att skapa volym, växters veck och kronblad samt ljus. Det lyser om årets inköp. Motiven hämtar hon alltid från sig själv och sin omgivning. Hon är utbildad på Konstakademien i Stockholm och hon var aktuell med en fin utställning hos Galleri Olsson oktober 2017.
4. Konstnär:Kerro Holmberg
Titel: Baby camels of the sky (Elena Guro)
Teknik: målning på duk
Mått: 90x70 cm
Tack Kerro för att du tagit på dig (självalt!) uppgiften att i bild skildra många av de konstnärer, poeter, författare och kulturpersonligheter som levde och verkade i Ryssland i början av 1900-talet! Elena Guro föddes i St Petersburg 1877. I denna stad kom hon också att studera. Runt 1910 kom hennes hem att bli en hemvist för författare och poeter. Cirka 5 år tidigare debuterade hon litterärt. Hon skrev också om de ryska futuristerna. Trots sjukdom färdigställde hon boken - De lilla kamelerna av himlen, som utkom postumt, ett år efter hennes död 1914. Elenas själ (och kameler!) har Kerro hittat precist i årets inköp. I början kom Kerros egen bok ut som sammanfattar hennes liv som konstnär, så här långt.
5. Konstnär: Björn Wessman
Titel: Utan titel
Teknik: Blandteknik på papper, 2012. Proveniens: VIDA Museum
Mått: 49x62 cm
Landskapsmålare är ett begrepp som har fått följa med Björn Wessman allt sedan startern av hans målarliv. Givetvis har de obefolkade landskapen Björn skildrat varierat över åren men de franska stigarna och de svenska norrländska vidderna har dominerat. Det gillar vi. Rani, som Björn besökte vintern 2011, är en liten ö med ca. 450 invånare i Papua Nya Guineas arkipelag. Björn reste dit för att förhoppningsvis möta en annan verklighet. Landskapet där var ett annat med fukten, vegetationen, värmen och det intensiva ljuset. Årets inköp har säkert präglats av den resan.
6. Konstnär: Harald Lyth
Titel: Städ
Teknik: Serigrafi, nr 3/27
Mått: 105x75 cm
Denne fine konstnär har vi med så fort det passar. Och nu fyller han 80 år och still going strong. Vad målar han egentligen? Ja, det känns som han hela sitt konstnärskap bygger på ”tecken” och bilderna blir abstrakt poetiska. Tecken som i sitt sammanhang bildar något helt. Något annat. Årets inköp är en serigrafi i liten upplaga som Harald gjorde för en hel del år sedan. Vi som var på Sven-Harrys konsthall för ca 3 år sedan kunde se Harald i storformat. En mindre utställning hade han vid årsskiftet 2017/18, med tre målningar! Harald har sommarateljé på Gotland och delar ateljéhus med konstnären Magnus Berg på söder i Stockholm.
7. Konstnär: Kerstin Hedman
Titel: Utan titel
Teknik: olja på duk
Mått: 40x40 cm
Kerstin letar sig fram i måleriet genom det geometriska språket, fast hon säger att hon målar det hon tänker. Eller är hon en naiv målare? Hon försöker på olika sätt skildra naturen, vattnets speglingar, glipan i landskapet och horisontlinjen finns ofta med. Reducerad. Bilderna är aldrig monokroma (fast man kan tro det) utan får liv genom att hon målar ”lager-på lager” och genom att skapa livfulla geometriska rutmönster. En vit målning har hon nog aldrig målat. Eller svart. Flitig utställare i Sverige, Holland, Tyskland med flera länder.
8. Konstnär: Anders Fogelin
Titel: Utan titel
Teknik: Olja på pannå
Mått: 29x30 cm
En färgglad målning av denne expressive målare har vi också gärna med. Anders älskade karnevalen i Barcelona, festen i Kyoto, demonstrationståget på Karl Johan, den religiösa processionen i Calcutta, casinot i Madrid, Miro´s litografiverkstad och senare i livet även trädgården i Slottet, Hamburgsund. Allt detta målade han. Väst kusten var hans hemvist fast han fick än större genomslag på ostkusten. Han hustru, konstnären Evy Låås sa till Anders att ta det lite lugnare. ”Du ska hinna måla många målningar”, sa hon. Men nej, inte slog han av på takten. Anders avled för tidigt med många målningar omålade.
9. Konstnär: Tommy Östmar
Titel: Robot II
Teknik: olja på duk
Mått: 77x53 cm
Tommy var konstnären som behärskade alla tekniker inom konsten. Skulpturerna, gärna i brons, andades ofta ett klassiskt uttryck. I måleriet återkom han gärna till den kvinnliga modellen. Mannen blev ofta en mer fyrkantig ”robot”. Han var oerhört driven i den svåra akvarelltekniken. I grafiken (ofta träsnitt) var det viktigt med – linjen. 
Enkelt och tydligt. Men allt hade sitt ursprung i teckningen. I hans ateljé låg högar med skissblock, fulla med teckningar. Enkla, snabba teckningar ofta utförda i kol eller med vanlig kulspetspenna. Tommys ”robotmålningar” tillhör mina favoriter och här har ni en av de bästa jag någonsin sett.
10. Konstnär: Rune Rydelius
Titel: Fiolspelare
Teknik: plast, gips, metall mm
Mått: höjd ca 46 cm
Även i år har vi en skulptur av favoriten Rune Rydelius. Han dyker upp då och då hos oss. Denna gång en fiolspelare – ett motiv Rune gillar. Rune kan med till synes få hjälpmedel skapa liv i karaktärerna. Skulpturpris har han fått. Konstakademien har han gått igenom och hans nyaste offentliga verk finns på Liljeholmstorget (Sländan) i Stockholm. En annan favorit ”Stående figur” finns på Katarina Bangata i Stockholm (figuren tittar på gamla skatteskrapan). Rune bor med familj och ateljé i omgjord skola i Grillby/Enköping.
11. Konstnär: Karen Gabel Madsen
Titel: Lübeck med spegling
Teknik: Olja på duk
Mått: 60x80 cm
Karen Gabel är en relativ ny bekandskap för oss och hon gjorde storstilad debut hos oss förra året. Karen är danska, motiven brukar beskrivas som multiexponeringar av kultur och natur. Verken innesluter allt från landskap och arkitektur, broar, tågstationer till lövverk. Ibland i gigantiskt format. Människor saknas i hennes bilder, vilket medför känsla av ödesmättad och mystisk stämning. Född-61, flitig grupp- och separatutställare. Landsting, Statens konstråd m fl köper hennes verk. Vi hittade henne hos pålitliga Galerie Leger, Malmö.
12. Konstnär: Rune Jansson
Titel: utan titel. 1967
Teknik: Olja på duk
Mått: 20x 42 cm
Rune behandlade varje konstnärlig teknik med respekt. När 60-talet kom inledde Rune detta decennium genom att måla helt nytt. Han bröt upp 50-talet färgrika abstraktioner. Målningarna blev dessutom karakteristisk 2-delade. Påtagligt spontant och idérikt samt modigt. I mitt tycke hans kanske mest intressanta målarperiod. Om Rune hade varit född i ett annat land än vårt, vore han vid den här tiden blivit världsberömd!
13. Konstnär: Peter Dahl
Titel: I afton dans
Teknik: litografi
Mått: 56 x 42 cm
Tänk, Peter Dahl kommer med i år igen – jubileumsåret 2018. Anledningen är att jag har hittat Peters absolut bästa blad. Punkt. Dessutom med en personlig hälsning på baksidan.
14. Konstnär: Bengt Landin
Titel: Älgskog
Teknik: akvarell
Mått: 77x57 cm
När hustru Kerstin och jag i slutet av 70-talet började intressera oss för den svenska samtida konsten, hamnade vi gärna framför Bengts målningar. Särskilt driven var han i den svårbemästrade akvarelltekniken. Förutom sin vinnande teknik hade Bengt dessutom en speciell känsla i färgerna samt målandet med ”vått-i-vått-tekniken”. Bengt föll lite i glömska hos publiken, men när man hittar en sådan här akvarell inser vi att Bengt tillhör de bästa. Titeln är dessutom riktigt fyndig, tycker jag.
15. Konstnär: Lennart Aschenbrenner/Niklas Rådström
Titel: Bok
Teknik: 12 färgetsningar av LA + en svit prosadikter av Niklas Rådström. Nr 26/100
Mått: 36x 28 cm
På 80-talets senare del gjordes en hel rad fina grafiska produktioner tillsammans med poesi. Harald Lyth gjorde det. Nils Kölare gjorde det och Lennart Aschenbrenner gjorde det, bland andra. Ofta var serigrafi-tryckaren Ingvar Landberg involverad. Niklas Rådström var ofta engagerad med skrivandet. Hela produktionen förpackades på ett mästerligt sätt av Leonard Gustavssons bokbinderi i Stockholm. Denna lottsedel innehåller hela produktionen – Bok, dvs hela 12 st färgserigrafier samt texter av Niklas Rådström. Vi har ramat in två av färgserigrafierna åt vinnaren.
16. Konstnär: Rune Jansson
Titel:
Teknik: olja på duk. 1960
Mått: 40x 38 cm
Tänk, när 60-talet kom och Rune började måla så här! Det typiska var att målningarna blev två-delade med en färgsättning som ingen tidigare vågat pröva. Konstigt – men det blir vackert.
17. Konstnär: Emelie Björck
Titel: Utan titel
Teknik: olja på aluminium
Mått: 100x50 cm
Här ett ytterligare verk av fina Emelie Björck. Hon bygger upp sina bilder systematiskt, gärna med hjälp av kniven istället för med penseln. Här har hon valt att reducera färgerna till ett minimum, vilket är ovanligt. Detta skapar en speciell känsla. Emelie brukar använda motiv från det hon har inpå knuten, men här får jag känslan av något annat. Huskropp istället för naturalism. Emelie hade en mindre men naggande god utställning hos Olsson Gallery, hösten 2017. Målningen har tillhört Bo Ahlstrands samling.
18. Konstnär: Alice Örnö Ax
Titel: Utan titel
Teknik: olja på väv
Mått: 50x43 cm
Här en ny bekantskap. Bland 100-tals verk på Gerlesborgsskolans slututställning 2017 hittade jag detta verk, gjord av en fritt tänkande blivande kreatör. Ni kunde också se henne på Vårsalongen 2018 och så här skrev Liljevalchs om henne:

Minnen, rymder, rum och tidsuppfattningar är centrala teman för Alice Örnö Ax. Hennes konstnärliga praktik rör sig mellan snabba och långsamma processer och präglas av material med stor närvaro. Alice har flera konstutbildningar bakom sig och läser just nu master i arkitektur.

I DNs recension av Vårsalongen skrev de:
”Och vad gör det bredpenslade vita ovanpå det mörka i Alice Örnö Axs oramade målning ”Landskap från Frankrike”? En visuell händelse med naturen som förevändning.

I Omkonst.com recenserades Vårsalongen med bland annat dessa ord:
Landskap och naturmotiv finns som alltid på Vårsalongen. I år finns en del drag av nationalromantik, men också mindre, lågmälda landskap som de av Stina Johnson och Alice Örnö Ax.

Jag blev förtjust i hennes val av den nästan artificiellt gröna färgen (nära Olle Baertling!).
19. Konstnär: Lage Lindell
Titel: Hamnmotiv Gotland
Teknik: litografi, nr 50/50
Mått: 47x62 cm
Lage Lindell räknas till en av våra stora konstnärer. Han hade Isaac Grünewald och X:et som lärare på Konsthögskolan i Stockholm, och nu snackar vi 40-talet! Han inspirerades av Picassos figurmåleri med kubistiska former men hittade sitt eget abstrakta landskapsspråk under 50-talet. Pga. längre sjukdomsperioder vistades Lage på sjukhus, där en rad färgstarka figurkompositioner kom till. Gärna ett original av Lage, men först en litografi med ett landskap man inte tar miste på.
20. Konstnär: Sten Eklund
Titel:
Teknik:
Mått:
21. Konstnär: Harald Lyth
Titel: ”I det bruna” respektive ”OBS!”
Teknik: serigrafi, nr 12/30
Mått: 33x24 cm vardera
För över 40 år sedan gjordes dessa bilder. Harald Lyth samarbetade redan på den tiden med tryckaren Ingvar Landberg och det kom att bli en livslång relation dem emellan. Så här skrev SvD efter Harald utställning på Sven-Harrys (museum) 2013:

Harald Lyths målningar är som snöflingor. Till synes lika, i verkligheten unika. Sedan genombrottet i mitten av 70-talet utvinner han eteriska rymder på duk och papper. Förankrad i den modernistiska traditionen vänder Lyth konsekvent ryggen mot konstnärliga modetrender och fortsätter måla som han alltid har gjort. Samma begränsade, återhållsamma färgskalor och enstaka svarta spår som upphängda i luften. Vi har sett det förut. Och vi kommer så gärna tillbaka till dessa stämningar som dunstar bort som en synvilla så fort man försöker nagla fast dem med ord.
22. Konstnär: Krister Follin
Titel: utan titel
Teknik: blandteknik på rispapper
Mått: 54x62 cm
För mer än 25 år sedan köpte jag mitt första verk av Krister till en konstförening. Jag gillade hans ”sandmålningar”. Måleriet är vackert, egensinnigt och i en nästan meditativ, kalligrafisk tradition. Krister nådde en stor publik, visad över hela Sveriges avlånga land. Från jätteutställningen år 2012 på Hyltebergs Galleri fick Moderna Museet först välja verk ur samlingen, sen valde Sonora konstförening. I år har vi ett fint originalverk på mäktigt rispapper. Krister var målare, grafiker, författare och illustratör.
23. Konstnär: Laris Strunke
Titel: utan titel
Teknik: olja på duk
Mått: 89x70 cm
Förutom att måla har Laris alltid fascinerats av att färdas på sina långfärdsskridskor. Fast det vara några år sen nu. Det var på dessa färder han inte bara hittade (sjö)vägen, tack vare de triangelformade signalerna, utan han hittade också motivet till ett flertal målningar. Laris är född i Riga men kom till Sverige med familjen i mitten av 40-talet. Han har gjort legendariska utställningar så t ex Galleri Haga -95, Röda Sten -00 och Klyfta år 2017 på Konstakademien. Han är ledamot av Konstakademien och fått det stora fina akvarellpriset två gånger.
24. Konstnär: Thomas Henriksson
Titel: Svart torn
Teknik: olja och collage
Mått: 75x59 cm
Måleri när det är som mest kraftfullt, modigast och uttrycksfullt. Thomas bor och verkar i Berlin och har varit det i cirka två decennier. Hans konstnärliga uttryck går att dela in i perioder; Fantasifulla maskiner, Huskroppar (gärna New York), Vädermålningar, Ristningar och nu senast Singulariteter. Med stort självförtroende och naturlig intelligens tar Thomas sig an uppgiften och använder ”mycket färg”, som han själv säger. Visade målningar här senast för ett par år sedan på temat ”Efter branden”. Thomas ateljé sattes av misstag i brand, för en tid sedan, och det katastrofala vände han först inåt och sen utåt i motivbilden.